Home » Džaferović i Dodik razgovarali s pomoćnicom državnog skretara SAD-a Donfried

Džaferović i Dodik razgovarali s pomoćnicom državnog skretara SAD-a Donfried

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik primili pomoćnicu državnog sekretara SAD-а u Uredu za Evropu i Evroaziju Karen Donfried koja se nalazi u posjeti zemljama zapadnog Balkana.

Tema razgovara je bila aktuelna situacija u Bosni i Hercegovini, reformski procesi i bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili Vladi Sjedinjenih Američkih Država na konstantnoj podršci reformskim procesima u Bosni i Hercegovini. Pozdravili su brojne projekte koje je implementirala Vlada SAD-a, kako bi pružila pomoć socijalnom i ekonomskom sektoru u BiH.

Pomoćnica državnog sekretara Donfried je ponovila posvećenost Sjedinjenih Američkih Država suverenitetu, teritorijalnom integritetu, multietničkom karakteru i evroatlantskoj perspektivi Bosne i Hercegovine. Pozvala je na učešće svih nivoa vlasti u reformama koje će osigurati EU kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu.

  Za reformu visokog obrazovanja i poboljšanje studentskog standarda u FBiH osigurano 1,1 milion KM

Pomoćnica državnog sekretara Donfried naglasila je partnersku i aktivnu ulogu Vlade SAD-a konstruktivnom dijalogu i reformama kroz brojne američke institucije i organizacije, koje su prisutne u BiH.

Članovi Predsjedništva BiH su ponovili opredijeljenost evropskom putu Bosne i Hercegovine, dijalogu kroz reformski proces i borbi protiv korupcije, u cilju napretka i poboljšanja života svih građana.

Sagovornici su razgovarali i o održavanju općih izbora u oktobru ove godine, te o prisustvu Misije ALTHEA u Bosni i Hercegovini.

Uime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, sastanku je prisustvovao savjetnik Slaven Kovačević, saopćeno je iz Predsjeddništva BiH.