Home » Džaferović i Komšić odbili prijedlog deklaracije, Pahor i Milanović je povlače

Džaferović i Komšić odbili prijedlog deklaracije, Pahor i Milanović je povlače

Inicijatori današnje Deklaracije Brdo-Brijuni, predsjednici Slovenije i Hrvatske Borut Pahor i Zoran Milanović, najvjerovatnije će u potpunosti povući deklaraciju koja je trebala biti usvojena.

Razlog je protivljenje članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića da se u tekstu deklaracije nađe i pojam “legitimno predstavljanje”.

– Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim razinama vlasti u BiH ključno je za stabilnost države, kao i iskrena predanost svih političkih lidera procesu izbornih reformi u punom suglasju s EU standardima – trebalo je stajati u konačnom dokumentu, piše Hina.

  Predsjednik biračkog odbora javno priznao: Jeleni Trivić upisao nula glasova

S obzirom da su Džaferović i Komšić jasno rekli da neće podržati takav tekst dokumenta, Pahor i Milanović će potpuno povući deklaraciju nakon čega se neće ni razmatrati usvajanje.

Na sastanku u Sloveniji su prisutni, pored tri člana Predsjedništva BiH, i predsjednici Slovenije Borut Pahor, Hrvatske Zoran Milanović, Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Milo Đukanović, Kosova Vjosa Osmani, Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i Albanije Bajram Begaj.

Ovo je 11 sastanak lidera regiona od pokretanja inicijative procesa Brdo-Brioni 2010. godine.

Izvor: klix.ba