Home » Džaferović: Negiranje genocida u BiH drastično smanjeno, svi počinioci moraju odgovarati (VIDEO)

Džaferović: Negiranje genocida u BiH drastično smanjeno, svi počinioci moraju odgovarati (VIDEO)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović osvrnuo se na ovogodišnje obilježavanje genocida u Srebrenici, te naglasio da se za razliku od prošle godine obilježavanje odvija u uvjetima kada je ipak donesen Zakon o zabrani negiranja genocida u BiH i kada je taj zakon počeo da daje rezultate.

Kako je kazao, vidljivo je drastično smanjenje negiranja genocida i zločina koji su utvrdili međunarodni i domaći sudovi.

– To je važan iskorak za budućnost u BiH i regionu. Nastavit ćemo se boriti za istinu i pravdu i nikada nećemo odustati. Tragat ćemo za nestalima, više od 1.000 osoba nije pronađeno, a veliki broj onih koji su pronađeni nisu identificirani. Treba nastaviti s tim procesima. Posebno važno u svemu tome je da svi oni koji su na bilo koji način učestvovali u genocidu izvedu pred lice pravde. Izvedeni su samo neki. To što se dogodilo u Srebrenici u julu 1995. godine bila je industrija smrti u kojoj je učestvovao veliki broj nalogodavaca i izvršilaca a samo mali broj je odgovarao. Svi oni moraju doći pred lice pravde i odgovarati – naglasio je Džaferović.

Dodao je da onaj ko zaboravi, rizikuje da mu se ponovi.

– Nikada mi to, ni radi žrtava, ni radi sebe, nećemo zaboraviti. Uvijek ćemo se sjećati i odavati počast žrtvama genocida u Srebrenici. Borit ćemo se da to čini cijeli svijet. UN je napravio strašnu grešku kada je u pitanju zaštićena zona Srebrenica – Žepa, a svjedoci smo da danas sve više država donosi rezulucije o genocidu u Srebrenici – ističe Džaferović.

Vjeruje da će se taj proces nastaviti, a kao krajnji rezultat smatra da takva rezolucija treba biti donesena u Srbiji, te da zastupnici iz Republike Srpske u državnom parlamentu glasaju za razoluciju koju treba da donese BiH.

– To će značiti da je došlo do suočavanja sa istinom i prošlošću. To je jedini način na koji možemo graditi budućnost u BiH i regionu. Borit ću se da tako bude u BiH i cijelom svijetu – zaključio je Džaferović.