Home » Džaferović: Potvrđeno da neće biti unilateralnog umanjenja reformi

Džaferović: Potvrđeno da neće biti unilateralnog umanjenja reformi

Sefik Dzaferovic

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović tvrdi da BiH mora nastaviti put ka Evropskoj uniji, kao i ispunjavanje obaveza iz Mišljenja Evropske komisije i usvojenog Programa reformi.

To je istakao nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalnog izaslanika predsjednika Joea Bidena, Gabrijelom Escobarom koji boravi u prvoj zvaničnoj posjeti BiH.

Džaferović je kazao da je na sastanku istaknuta potreba ekonomske saradnje na području zapadnog Balkana.

– Potrebno je da države zapadnog Balkana ekonomski sarađuju u okviru regionalnog ekonomskog tržišta, Berlinskog procesa i pod okriljem EU – naglasio je Džaferović.

Kazao je da je na sastanku podsjetio da je BiH 10. novembra 2020. godine potpisala niz dokumenata u Sofiji kada je u pitanju regionalna saradnja.

– Moraju se raščistiti neke stvari kada su u pitanju inicijative Beograda, Tirane i Skoplja u vezi Otvorenog Balkana. Moj stav je da BiH mora da ide putem regionalne saradnje i da treba pristupiti implementaciji dokumenata iz Sofije – kazao je.

Džaferović je istakao da je na sastanku poručio da je blokada apsolutno neprihvatljiva, da se institucije odmah moraju deblokirati te da nema nikakvog umanjenja postignutih nivoa reformi.

– Treba da ispunjavamo 14 prioriteta, a u okviru toga i pitanje izmjene Izbornog zakona BiH te implementacije odluka Ustavnog suda kada je u pitanju državna imovina – istakao je.

Smatramo važnim da se sagledaju odnosi BiH i susjeda u cilju rješavanja otvorenih pitanja.

– To je ugovor o granici, mislim da je potrebno odmah da se sa Srbijom i Hrvatskom finaliziraju procesi zaključenja ugovora o državnoj granici onako kako su granice bile na dan međunarodnog priznanja BiH – istakao je.

Naglasio je da unilateralnog umanjenja reformi, tumačenja ili destruiranja reformi neće biti, što je potvrđeno i na sastanku dodajući da su sve reforme urađene u posljednjih 26 godina urađene u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Nije posebno želio komentirati susrete koje je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik imao tokom vikenda s premijerima Mađarske i Slovenije Viktorom Orbanom i Janezom Janšom ističući da bi to bila stvar nagađanja te da je za njega najvažnije da će mir i stabilnost u BiH biti sačuvani.

Kazao je da s Escobarom nije razgovarao o uvođenju bilo kakvih sankcija, ali da je istovremeno iznio i svoj stav o tome, naglasivši da niko ko poduzima akcije unutar BiH, koje su zabrinule sve i u BiH i u svijetu, kakve poduzima član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ne može proći bez sankcija.

Escobar se danas na odvojenim sastancima susreo s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Tokom posjete Escobar će posjetiti Sarajevo i Banju Luku kako bi ponovio podršku SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine te pozvati sve lidere da se vrate dijalogu i kompromisu.

Izvor: FENA