Home » Eko forum Zenica: Dvije godine od tužbi

Eko forum Zenica: Dvije godine od tužbi

Udruženje Eko forum Zenica upozorilo je danas na nedopustivu sporost pravosuđa u procesuiranju odgovornih za loše stanje okoliša u gradu Zenici, satirično podsjećajući da su prošle dvije godine od podizanja krivičnih prijava protiv zeničkog ArcelorMittala, pojedinaca u ovoj kompaniji, bivše resorne ministrice i direktora Federalne inspekcije.

Tužnim srcem javljamo da su se danas navršile pune dvije godine kako krivične prijave protiv kompanije ArcelorMittal i odgovornih zaposlenika, bivše ministrice Đurić Branke i bivšeg direktora inspekcije Tirak Ibrahima spokojno počivaju u tužilaštvima Zeničko-dobojskog i Sarajevskog kantona.

Tekst krivičnih prijava smo tada objavili i na našoj web stranici.

U međuvremenu, tužilaštvo je preselilo u novu zgradu, riješilo stotine, pa i hiljade drugih krivičnih prijava, a naše prijave izgleda da čekaju neka bolja vremena.

U međuvremenu zagađenje nije ništa manje, okolinske dozvole su obnovljene ali su i dalje mrtvo slovo na papiru, federalna inspekcija je nijema na apele javnosti, a vlasti različitih nivoa, umjesto da proganjaju zagađivače, skupa sa zagađivačima i njihovim saradnicima optužuju, proganjaju i maltretiraju ekološke aktiviste, navodi se u saopštenju iz Eko foruma.

RTVZE