Home » “Ekonomski ekspert iz Uskoplja” polako ubija zenički sport

“Ekonomski ekspert iz Uskoplja” polako ubija zenički sport

“Ekonomski ekspert iz Uskoplja” polako ubija zenički sport – Nogometni klub Čelik, Omladinski košarkaški klub Čelik, Ženski nogometni klub Čelik, sportski kompleks Papirna, zatvoreni bazeni Industrijska škola, otvoreni bazenski kompleks Babina rijeka/Crkvice, sportski kompleksi Kamberovića polje…. Ima li još nešto čega su se dotakli, a da nisu uništili? Jašući u predizbornim kampanjama (dva puta) na priči kako je SDA unazadila grad, aktuelni gradonačelnik je obećavao “cvijeće i drveće”, kule, žičare, bazene… Za sada, i to o trošku ALBE, imamo samo cvijeće na mostovima. Sve ostalo je uvenulo.

Nećemo se baviti otjeranim investitorima, reketom odbijenim strancima, raspadnutim socijalnim, ali i društvenim stanjem, posvađanim komšilucima, naseljima… Ovaj put pomenut ćemo samo neke od autogolova u sportu, koje je postigao “ekonomski ekspert iz Uskoplja”.

Ponajveći promašaj je reketaško-mafijaško-očuhski odnos prema svetinji, NK Čelik. Patološki “govornik neistina” je tako u istom danu, na istu temu, znao reći da se “ne miješa u rad”, da bi potom hvalio sam sebe koliko je promjenio preuzimanjem upravljačkih prava nad Klubom. Uspio je razvaliti sjajnu ideju “jedan čovjek jedan glas”, dovodeći sumnjivog “investitora”, lika kojem je doživotno zabranjeno bavljenje menadžerstvom i sportom u rodnoj državi.

Kad je bilo najpotrebnije, Krooolj od G.Vakufa je NK Čelik ostavio na cjedilu, ignorišući čak i zaključke Gradskog vijeća. Kad su se momci iz Kluba ipak uspjeli reorganizovati, krenuli su napadi, oduzimanje imovine i odbijanje plaćanja obaveza iz Ugovora. Zato je priča o NK Čelik završila na sudu.

OKK Čelik ovih dana doživljava sunovrat, izbačen je iz prve košarkaške lige i zabranjen mu je povratak tri godine. Šta reći, a ne prisjetiti se silnih obećanja, najava da će klub igrati u ABA ligi i slično. I ništa od toga nisu govorili igrači ili trener, nego Kasumovićeva politička podguzna muha sa iskustvom pomaganja u kopir radnji i sam “ekspert”.

Tu, nažalost, ni izbliza nije kraj. Grad sporta danas je samo grad sportskih terena. Kasumović nas je uspio posvađati sa Nogometnim savezom, a onda kao “miriti”. Inače, taktika, zavadi pa vladaj, odranije je poznata, ali nikad je niko nije primjenjivao u sportu. Ipak, reprezentativci se pripremaju u Hrasnici, a u Zenicu dolaze na rijetke utakmice.

Gdje su zatvoreni bazeni, Kasumoviću? Čekajući Aqua park u Crkvicama, Kasumović je dva-tri puta primio zeničke plivače, potpisao Sporazume o rješavanju problema i…. Zeničani i danas idu u vitežanski hotel koji ima bazen. Hej, u Vitez. Doduše, i ljeti se uglavnom kupaju u Vitezu, jer osim šest godina pljuvanja o zapuštenim Bazenima, Kasumovićeva klika nije promijenila ni platno na suncobranima.

Priča o sufinansiranju sporta je čista laž, jer vakufski manipulant svake godine obeća silne stotine hiljada KM, koje krajem decembra hinjski kukavički rebalans-ira na druge obaveze, reprezentaciju, troškove svojih botova…. Gdje danas ženski nogomet? Gdje teren za ragbi, kompleks na Plandilu, to je ono isto mjesto gdje Fudin Turčin trebao praviti Čelikovu Akademiju.

Osim lijepih animacija, čemu služi stadion Papirna, osim da se namiri nekoliko privatnih lica, koji zauzvrat dižu ruke za Kasumovića. Iako nikad nije niko davao manje para za sport, ni preduzeće za sportske terene nije nikad bilo u goroj situaciji, pa su im plaće kasnile i mjesecima, uprkos činjenici da su Kasumović, njegov potrčko Uzunović i ostali Krooljevi podanici uhljebili supruge, djecu, rodbinu u to preduzeće na nepostojeća radna mjesta.

Jedino što preživljava u Zenici, kad je sport u pitanju, jesu ŽKK Čelik, kojem Kasumović na sreću ne može prismrditi, kao i RK Čelik, kojeg vodi velemajstor svih prevara i zavrtanja, Pantelija Š. koji s Kasumovićem postupa po principu vruće-hladno. Malo ga veliča, malo ga napada, sve za novac i privilegije. Sportisti, pojedinci, uglavnom su se distancirali od Zenice, neki su čak prijavljeni u druge klubove i gradove.

Zenico, jesi li zaslužila ovog manipulanta i ubicu svega pozitivnog?

Izvor: zenicagrad.info