Home » Elektroenergetski radnici: Zaustaviti avanturu koja nosi posljedice po građane BiH

Elektroenergetski radnici: Zaustaviti avanturu koja nosi posljedice po građane BiH

Ne nazire se kraj agoniji vezano za stanje u elektroenergetskom sektoru BiH, prouzrokovanu nepronalaskom zajedničkog jezika između rudara, Elektroprivrede BiH i Vlade FBiH. Sindikat elektroenergetskih radnika FBiH zatražio je zaustavljanje avanture koja nosi posljedice.

U Sindikatu elektroenergetskih radnika Federacije BiH zauzeli su svoj stav, navodeći da jednostrani iskazani zahtjevi rudara koncerna Elektroprivrede BiH, niti u kojem slučaju ne smiju ugroziti likvidnost i opstojnost tog javnog preduzeća.
“Daljom politizacijom aktuelnog stanja zavisnih društava rudnika u koncernu ne može se tolerisati svjesno uništenje opšteg javnog dobra Elektroprivrede koja će za posljedicu imati stečaj, gubitak energetske neovisnosti FBiH sa nesagledivim posljedicama za građane i cjelokupnu privredu uz izvjesno zatvaranje većine privrednih subjekata i gubitka hiljadama radnih mjesta, a naročito drastično poskupljenje struje u svim kategorijama kupaca koje će dovesti do opšteg siromaštva u društvu”, smatraju u Sindikatu elektroenergetskih radnika FBiH.

Kako dalje dodaju, izneseni zahtjevi rudara u prethodim i sadašnjim zahtjevima u parcijalnom dijelu se mogu tolerisati i smatrati razumnim kad se govori o uvezivanju staža radnicima koji su stekli uslove za penzionisanje izvjesno za duži vremenski period, povećanja cijene uglja koja će komparirati sa cijenom električne energije na tržištu, uz povećanje cijene električne energije u kategoriji domaćinstva koja će direktno biti usmjerena za konsolidaciju rudnika.

  PDP traži poništavanje izbora za predsjednika RS-a

“Što se tiče pravilnika o radu i radnom učinku, korektno je da se vrati u okvire socijalnog dijaloga između poslodavca i sindikata u opšte prihvatljivom vremenskom intervalu. U pogledu kadrovskih rješenja unutar koncerna nije prihvtljiv stav Sindikata radnika rudnika, isključiva nadležnost neovisno pripada Vladi Federacije i koncernu u njihovim ingerencijama”, saopćeno je.

Iz ovog sindikata pozvali su sudionike potpisivanja sporazuma od 19. maja ove godine da preuzmu izvršavanje svoji obaveza i vraćanju socijalnom dijalogu bez dodatnih ultimatuma. Kako kažu, svako dalje urušavanje Elektroprivrede BiH od bilo koga će smatrati nedobronamjernim koje će za posljedicu imati stav u traženju odgovornosti i proteste hiljada radnika u elektroenergetskom sektoru.

“U suprotnom ako izostaje socijalni dijalog uz nastavak prijetnji po opstojnost energetske neovisnosti FBiH sa nesagledivim posljedicama i daljeg ugrožavanja likvidnosti EPBiH, s obzirom na nagomilane probleme u rudnicima prije ulaska u koncern, a koji su i dalje nastavljeni sa kulminacijom akumuliranog trenutnog gubitka od okvirno milijardu KM. Tražimo od Vlade Federacije BiH da pokrene proces razdruživanja Elektroprivrede i zavisnih društava na način da privređuju odvojeno na slobodnom tržištu u BiH”, stoji u saopćenju, uz riječi da je sve dalje avantura Federacije BiH sa nesagledivim posljedicama po građane i cjelokupnu privredu u BiH.

Izvor: Klix