Home » Semir Šut, policijski komesar Uprave policije MUP-a ZDK: Broj smrtno stradalih na cestama smo smanjili za oko 40%

Semir Šut, policijski komesar Uprave policije MUP-a ZDK: Broj smrtno stradalih na cestama smo smanjili za oko 40%

Policijski komesar Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Semir Šut dao je ekskluzivni intervju za Visoko.co.ba na kraju ove 2017.godine u kojem smo razgovarali o stanju bezbjednosti u ZDK, pojačanom prisustvu patrola i radara na najprometnijoj cesti u BiH koja se nalazi u našem kantonu, prijemu mladih policajaca, saradnji sa američkim vladinim organizacijama, projektu mentorstva nad novim policajcima, ali i lokalnim visočkim temama od novih kadrovskih rješenja na nekim pozicijama u Visokom do učestalih prijetnji političarima i novinarima.

Kraj godine je prilika da se sumiraju rezultati. Kako ocjenjujete rad policije u 2017.godini, ali i stanje bezbjednosti u ZDK?

Kada sumiramo ukupne rezultate, rad policije u 2017 godini ocjenjujem dobrom ocjenom, a stanje bezbjednosti u ZDK na osnovu relevantnih pokazatelja i rezultata koje smo postigli ocjenjujemo povoljnim. Na početku ovog razgovora želim istaći da je ZDK područje na kojem su elementi koji čine sigurnost među najpovoljnijim u Federaciji i BiH.

U 2017 smo značajno smanjili broj krivičnih dijela, u odnosu na proteklu godinu, a kada se stanje uporedi sa brojem krivičnih dijela prije nekoliko godina, dolazimo do zaključka da je broj krivičnih dijela na našem području u znatnom opadanju. Smanjen je i broj prekršaja javnog reda i mira. Uspjeli smo i pored svih poteškoća preokrenuti negativne trendove u saobraćaju.

Odgovorno vam tvrdim da je ovo rezultat pojačanog i odgovornog rada svih policijskih službenika

Kroz ZDK prolazi najvećim dijelom magistralni put M-17 koji je najprometnija cesta u BiH, a samim tim i vrlo česte su saobraćajne nesreće. U ovoj godini, čini se, da ste akcenat stavili na pojačano prisustvo patrola, ali i radara na ovom putu. Kakvi su efekti?

Saobraćajne nesreće i njihove posljedice su naša stalna briga. Prošle godine je u BiH i u zemljama regije došlo do povećanja broja saobraćajnih nezgoda pa tako i do povećanja broja teško povrijeđenih i smrtno stradalih. Na početku ove godine povećali smo broj radarskih kontrola na svim putevima u ZDK, a od polovine godine intenzivirali prisustvo saobraćajnih patrola posebno na putu M17. Nakon svih mjera koje smo poduzeli došlo je i do pozitivnih rezultata, smanjili smo ukupan broj saobraćajnih nezgoda a što je najvažnije broj smrtno stradalih smo smanjili za oko 40%. To je do decembra ove godine 18 spašenih života. Međutim ovo je problematika na kojoj valja još raditi. Dužni su oko ovoga problema brinuti se i drugi subjekti. Policija ne gradi trotoare, pasarele, puteve, niti smo nadležni za osvjetljavanje kritičnih ili takozvanih crnih tačaka. To trebaju raditi drugi.

Osim bezbjednosti saobraćaja, koje su još aktivnosti bile učestalije u godini koja je na izmaku?

Mogu se istaknuti aktivnosti u akciji “Mreža” gdje smo u tri navrata lišili slobode veliki broj lica koja se bave neovlaštenim prometom opojnih droga. Posebno smo zadovoljni rezultatima te akcije. Skoro 50 lica će biti sudski procesuirano. Imali smo značajne i zapažene akcije u oblasti korupcije, suzbijanje nasilničkog ponašanja i mnogo rješenih krivičnih djela kao što su teške krađe i razbojništvo. Rasvjetljeno je i teško razbojništvo u prodavnicu oružja u Visokom. Ima još mnogo dobrih rezultata pojedinačnih i one koje su napravile naše policijske stanice i odjeli.

U ovoj godini realizovan je prijem mladih policajaca, odnosno podmlađivanje policijske strukture u ZDK. Kako ste zadovoljni radom novih policajaca i koliko sve to doprinosi stvaranju boljeg i bezbjednijeg ambijenta za život građana?

Zadovoljni smo motivacijom i trudom novih policajaca. Svi skupa smo zapazili jednu novu energiju i snagu. Potencijal koji imaju ovi mladi ljudi treba usmjeriti za dobrobit građana odnosno postizanju što boljih rezultata rada.

Prateći rad policije u ZDK možemo zaključiti da imate odličnu saradnju sa, prije svih, američkim vladinim organizacijama koje imaju zadatak da sarađuju sa policijskim strukturama u BiH. Kao plod te saradnje su kvalitetna edukacija policijskih službenika, ali i podizanje stepena obučenosti. Uprava policije MUP-a ZDK je prva krenula u projekat mentorstva novim policajcima, kakvi su prvi pokazatelji?

Uz veliku pomoć ambasade SAD-a u BiH te vladinih agencija INL-a i ICITAP-a koji inače pružaju nesebičnu pomoć u opremanju i obuci policiji BiH, uspjeli smo razviti program mentorstva za mlade policajce. U najkraćem naše najiskusnije policajce smo obučili da postanu mentori i oni prate i obučavaju mlade policajce na probnom radu. Očekujemo još bolje efekte i rezultate od mladih policajaca nakon završetka ovog procesa obuke. Sa ICITAPOM smo realizovali i obuke iz pružanja prve pomoći, JRM-a, te radimo na još nekoliko važnih projekata.

U julu ove godine svečanim polaganjem zakletve stotinu kadeta, 30. generacije, nakon uspješno završene obuke na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova u Sarajevu i Visoko je pojačano sa 12 novih policajaca, prije toga su neki policajci iz Breze i Kaknja također prekomandovani u Visoko. Kako ste zadovoljni rezultatima ovih kadrovskih poboljšanja?

Pokazatelji i stanje u Visokom govori nam da ima dobrih rezultata. Podjednako vodimo brigu o svim našim policijskim stanicama, a od početka mog mandata nastojim popraviti nedostatak policajaca u Visokom, a sa rasporedom ovih 12 mladih policajaca napravili smo ključni iskorak.

  U Topčić Polju upriličena edukacija žena o značaju ranog otkrivanja raka dojke

U saradnji sa lokalnim vlastima u 12 općina u ZDK radili ste i na poboljšanju tehničke opremljenosti policijskih stanica u ZDK. Kakva iskustva imate sa lokalnim zajednicama, koliko uopšte imaju sluha za opšti interes bezbjednosti građana i saradnju s policijom?

Sa svim lokalnim vlastima u općinama ZDK imamo jako dobru i profesionalnu saradnju. U obilasku i razgovorima sa načelnicima općina predložio sam im da prema svojim mogućnostima realizuju projekte koje u najširem smislu mogu poboljšati stanje sigurnosti ali i subjektivni osjećaj sigurnosti kod građana. U nekoliko općina među kojima je i Visoko u fazi su realizacije ili su već realizovani projekti video nadzora. Ovi projekti mogu pomoći policiji u rasvjetljavanju krivičnih djela i prekršaja ali što je možda i još važnije razvijanju bezbjednosne kulture kod stanovnika. Nadamo se i nastavku saradnje sa lokalnim zajednicama.

Često se u javnosti diskutuje o umiješanosti politike u rad policijskih organa kao i direktne uticaje ili pokušaje uticaja na rad policije. Možete li nam prokomentarisati ovu pojavu u ZDK, odnosno da li ste se konkretno susretali sa ovakvim slučajevim/pritiscima osobito u periodima Lokalnih i Općih izbora?

Bilo je nekih pojedinačnih, rekao bih više interesovanja nego pritiska za neka kadrovska rješenja ali želim istaći slijedeće. Zahvaljujući stavu vlade ZDK i posebno premijera Galijaševića i međusobnog profesionalnog odnosa između mene i ministra unutrašnjih poslova Arsenića policiji u ZDK je obezbjeđena potpuna operativna samostalnost a meni je osigurana mogućnost nesmetanog kadroviranja unutar uprave policije u MUP-u ZDK. Dakle pritisaka nema. Vlada nam obezbjeđuje optimalne uslove za rad u okviru svojih mogućnosti i zauzvrat naravno traži rezultate. Mišljenja sam da se rezultati o kojima sam govorio ostvaruju između ostalog zahvaljujući i ambijentu punog povjerenja koje policija uživa kod vlade ZDK.

Visoko je do samo unazad dvije godine bilo raj za ljubitelje učestalih pucnjava, razbojništava, otuđivanja vozila, paljevina, dilanja droge, nasilništva, prijetnji novinarima, prijetnji političarima…. U nedavnom neformalnom razgovoru sa načelnikom i komandirom PU i PS Visoko dobili smo informaciju da je trenutna situacija u pozitivnom smislu radikalno drugačija što potvrđuje i statistika. Čak ste u jednom trenutku i lično na terenu koordinirali jednom akcijom koja je sprovedena u Visokom. Istina, prijetnje i pritisci na političare i novinare još postoje, ali svi drugi segmenti ukazuju da se stanje promijenilo? Da li ovakvi izvještaji iz Visokog stižu i do Vas u Zenicu?

Ovo pitanje ćemo otvoriti konstatacijom da se oko opisa stanja u Visokom baš ne slažemo u potpunosti. Prije dvije godine kada su se u Visokom dešavale pucnjave i druga krivična djela policija je i tada reagovala na svaku prijavu i znate da smo najveći broj svega prijavljenog rasvijetlili i podnijeli izvještaje nadležnom tužilaštvu ili sudu ako se radilo o prekršaju. Vrlo često se nezadovoljstvo izrečenim kaznama ili dugotrajnim postupcima usmjeravala na policiju. I u tom periodu koji spominjete gledano po svim parametrima (površina, broj stanovnika i sl.) bilo je općina sa lošijim pokazateljima. Već duži niz godina Visoko je negdje u sredini kada su u pitanju općine u ZDK po broju krivičnih djela i prekršaja u odnosu na broj stanovnika. Naš fokus pažnje nije nikada otišao sa ovog područja. Nekada neodgovoran komentar, ili neodmjerena kritika bilo čijeg rada može nanijeti veću štetu sredini u kojoj živimo od samog događaja koji se desio. Naravno mi smo najodgovorniji i znamo da se stanje znatno popravilo i imam povjerenje u rukovodstvo PU-PS Visoko i sve policijske službenike da će učiniti dodatne napore da stanje bude još bolje. Građane Visokog pozivam da se obrate policijskoj stanici kad god imaju neki problem. Dužni su reagovati na vašu prijavu naravno ukoliko se radi o policijskom poslu. Ukoliko ne budete zadovoljni obratite se unutrašnjoj kontroli MUP-a ZDK, ali sam uvjeren da to neće biti čest slučaj.

Nakon imenovanja gospodina Fahrudina Pušine u maju mjesecu na mjesto načelnika PU II Visoko, odnosno, nakon imenovanja gospodina Elvedina Fišeka u augustu na mjesto komandira PS Visoko u kadrovskom smislu u PS Visoko je ostalo upražnjeno veoma značajno mjesto Pomoćnika komandira za kriminalitet. Kada se može očekivati popunjavanje ovog radnog mjesta i možete li nam možda otkriti ko su potencijalni kandidati za ovu poziciju?

Ovo mjesto bit će popunjeno u narednih mjesec ili dva. Imamo nekoliko dobrih kandidata, a bit će odabran onaj koji će taj posao najbolje obavljati.

Uz sve najbolje želje za Novu godinu pitanje za kraj bi bilo, koji će prioriteti biti u radu policije ZDK u 2018.godini?

Prioriteti su da nastavimo smanjenje krivičnih djela i prekršaja, da poboljšavamo prefesionalnost naših policajaca i da raste povjerenje građana u policiju. Svim čitateljima vašeg portala želim čestit Božic i sretnu Novu Godinu.

Visoko.co.ba