Home » Emrić: Najava nametanja izmjena Izbornog zakona BiH nije dobra, pogotovo u predizborno vrijeme

Emrić: Najava nametanja izmjena Izbornog zakona BiH nije dobra, pogotovo u predizborno vrijeme

Poslanik Narodnog evropskog saveza (NES) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Jasmin Emrić, izjavio je Feni da najava nametanja izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH od strane visokog predstavnika uopće nije dobra, pogotovo u predizborno vrijeme.

– Protiv smo tog da se dva mjeseca prije održavanja Općih izbora u BiH mijenja Izborni zakon BiH, pogotovo na način kako je to zamišljeno iz OHR-a – kazao je Emrić.

Dodao je da zvanično nije vidio taj dokument, te da “ne znamo konkretne izmjene i dopune Izbornog zakona koje ima namjeru nametnuti visoki predstavnik Christian Schmidt“.

– Nadamo se da do toga neće doći. Nadamo se da su i ovi protesti bili jasna poruka visokom predstavniku, ali i predstavnicima članica Vijeća za implementaciju mira, da se u ovom predizbornom periodu ne treba upuštati u izmjene i dopune Izbornog zakona, da se mijenjaju izborna pravila, a pogotovo da se mijenjaju i zahvataju političke izmjene Izbornog zakona BiH – naveo je Emić.

Napomenuo je da više od deceniju traju razgovori u vezi s izmjenama i dopunama Izbornog zakona i da se političke stranke o tome nisu usaglasile.

  CIK BiH - Predstavljena aplikacija e-Posmatrači

– Sada to mijenjati u ovom kratkom periodu prije održavanja Općih izbora 2. oktobra nikako ne bi doprinijelo pravom toku izbornog procesa. Smatramo da bi to sve promijenilo u smislu i vođenja kampanje, da bi se sve fokusiralo na pogrešnu stranu – smatra Emrić.

Mišljenja je da se potrebno usmjeriti na politički dogovor koji je nedavno postignut u Briselu.

Podsjetio je da su predstavnici svih političkih stranaka bili u Briselu, dogovorili se s predsjednikom Evropskog vijeća da će se raditi na izmjenama i dpunama Izbornog zakona kako bi se, prije svega, implementiralo 14 prioriteta, da BiH konačno dobije kandidatski status.

– Ali isto tako da će se raditi na implementaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava kao i odluka Ustavnog suda BiH. U tom kontekstu, smatramo da se trebamo držati tog političkog dogovora, da trebamo učiniti sve da ne bude nikakvih političkih tenzija, da u predizbornom periodu mirno uđemo u izbornu kampanju i da se ona temelji na vizijama, projektima, programima stranaka – kazao je Emrić.