Home » Emrić (NES) pozvao Tužilaštvo BiH da reagira na Dodikovo sramno negiranje zločina na Markalama

Emrić (NES) pozvao Tužilaštvo BiH da reagira na Dodikovo sramno negiranje zločina na Markalama

Državni parlamentarac Jasmin Emrić (NES) pozvao je Tužilaštvo BiH da reagira na objave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika kojima je negirao ratni zločin na Markalama.

Podsjećamo, Dodik je kazao da Markale nisu gađane sa srpskih položaja, ignorirajući da su za taj zločin po komandnoj dužnosti osuđeni oficiri bivše Vojske RS-a.

“Jedina istina Markala su nevine žrtve, čije ubice će biti poznate kad-tad. Markale su zločin za koji su dva puta lažno optuženi Srbi i upotrijebljene su kao povod za NATO bombardovanje RS-a. To je istina koju niko ne može negirati”, rekao je Dodik.

Emrić je reagirao uputivši poziv Tužilaštvu BiH da odmah reagira u skladu sa Krivičnim zakonom BiH na javnu, “prijeteću, zlostavljajuću i uvredljivu objavu” Dodika.

“Dodik kao dužnosnik, javno poriče i grubo umanjuje umanjuje zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin počinjen na sarajevskoj tržnici Markale, 5. februara 1994. godine za vrijeme opsade Sarajeva od strane agresorskih vojnih snaga”, istakao je Emrić.

Odredbama Krivičnog zakona nakon odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, negiranje zločina genocida, ali i drugih zločina za koje postoje presude međunarodnih sudova i Suda BiH, kažnjivo je zakonom od tri mjeseca do tri godine zatvora.