Home » Entitetski javni emiteri BHRT-u dužni skoro 25 miliona KM

Entitetski javni emiteri BHRT-u dužni skoro 25 miliona KM

UO Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u zahtjeva da se do 31. maja 2016. godine počne rješavati problem dugogodišnjih dugovanja entitetskih Javnih RTV servisa navedenih u finansijskom izvještaju BHRT-a za 2015. godinu:

1. Za naplaćenu RTV taksu putem inkaso službi, koju su zadržali za sebe i nisu uplatili na račun BHRT-a, RTV F BiH je dužna 2,5 miliona KM, a RTRS 8.5 miliona KM.

2. Za usluge koje pružaju radnici BHRT-a entitetskim televizijama, RTV F BiH je dužna 13.5 miliona KM, a RTRS 280 hiljada KM.

Smatramo da ako menadžmenti entitetskih javnih servisa, ne žele platiti rad radnika BHRT-a, menadžment BHRT-a ne smije dozvoliti daljnje ponižavanje svojih radnika koji zbog planiranih poslova za entitetske javne servise, a malog broja izvršilaca, dolaze u situaciju da rade u veoma teškim uslovima, na granici zakona.

Zbog ovakvog odnosa entitetskih javnih servisa ugroženi su veliki projekti BHRT-a kao što su EURO 2016 i OI Rio 2016, a samim tim opstojnost i osnovna funkcija Javnog servisa.

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u će poduzeti sve mjere u skladu sa zakonom da zaštiti radnike BHRT-a.

Fokus.ba