Home » EU priprema deseti paket sankcija Rusiji

EU priprema deseti paket sankcija Rusiji

Zemlje Evropske unije rade na desetom paketu sankcija koje će stupiti na snagu narednog mjeseca protiv Rusije zbog njenog rata protiv Ukrajine, saopćili su Reutersu diplomatski izvori.

Antiruski jastrebovi u EU već su zatražili nove sankcije za obuzdavanje saradnje bloka na nuklearnom gorivu s Moskvom, zabranu uvoza ruskih dijamanata i smanjenje trgovine sa saveznicom Kremlja Bjelorusijom, između ostalih mjera.

U petak su visoke diplomate iz tri zemlje srednjeg puta saopćile da bi novi krug sankcija trebao biti spreman oko godišnjice ruske invazije na svog susjeda 24. februara, bivšu sovjetsku republiku koja je posljednjih godina nastojala da se integriše sa Zapadom.

Naredni paket sankcija bit će gotov otprilike na tragičnu prvu godišnjicu invazije – rekao je jedan od visokih diplomata, dok je drugi dodao da je “postojala ambicija” da mjere budu spremne u to vrijeme.

Oni, međutim, ne bi razgovarali o tome ko i šta bi moglo potpasti pod taj paket. Pojedinci koji se stavljaju na crnu listu generalno lakše privlače potrebnu podršku svih 27 zemalja EU nego teške ekonomske sankcije.

– Prerano je, upravo smo uveli deveti paket – rekao je visoki diplomata iz druge zemlje EU, koju još treba uvjeriti da pređe na drugi set sankcija nakon što je prethodni paket dogovoren u decembru.

Ne očekuju se nikakve odluke o tom pitanju kada se ministri vanjskih poslova EU sastanu u ponedjeljak, ali će neki vjerovatno iskoristiti priliku da iniciraju diskusiju.

Zvaničnici EU također traže odobrenje ministara za sedmu tranšu vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti 500 miliona eura.

Mađarsko ministarstvo vanjskih poslova i portparol vlade nisu odgovorili na zahtjeve za komentar na izvještaje da Budimpešta blokira taj potez uoči pregovora u ponedjeljak.

Prije toga, 27 nacionalnih predstavnika u EU će ovog vikenda razgovarati o nastupajućoj reviziji ograničenja cijena ruske nafte u bloku, a Poljska i Litvanija su među onima koji traže njihovo sniženje.

Očekuje se da će ministri vanjskih poslova u ponedjeljak dodati još pojedinaca na listu sankcija Iranu zbog kršenja ljudskih prava, a neke zemlje EU pozivaju na još više akcija kao odgovor na to što je Teheran obezbijedio dronove koje Rusija koristi u Ukrajini.