Home » Europol o akciji “Black tie” – Srušen najuži krug globalnog kralja droge

Europol o akciji “Black tie” – Srušen najuži krug globalnog kralja droge

Evropska policijska agencija Europol saopćila je danas da su u raciji velikih razmjera koja je provedena u Bosni i Hercegovini, službenici za provođenje zakona upali u domove i urede 23 osobe za koje se sumnja da su dio ‘užeg kruga’ narkobosa uhićenog u studenom 2022. godine.

Europol je podržao jučerašnju akciju koja služi kao još jedna prekretnica u borbi protiv takozvanog ‘super kartela’, saveza kriminalnih mreža koje su kontrolirale veći dio europske trgovine kokainom. Kao i u operaciji ‘Desert Light’ (Pustinjsko svjetlo), nekoliko partnera iz cijelog svijeta surađivalo je kako bi zadali još jedan veliki udarac ovoj kriminalnoj strukturi. Službenici aktivni na terenu, kojima su se pridružili stručnjaci Europola, kao i agenti Američke agencije za borbu protiv droga (DEA) i Federalnog istražnog ureda (FBI), pretražili su više od 40 lokacija – saopćeno je iz Europola.

U saopćenju se navodi da je primarni cilj operacije kodnog naziva “Black Tie” (Crna kravata) bio optužiti i procesuirati bosanskohercegovačkog/nizozemskog državljanina kojeg Europol i Nizozemska smatraju Metom visoke vrijednosti.

– Osumnjičenog su 2023. godine nizozemske vlasti osudile na sedam godina zatvora zbog trgovine drogom. Drugi operativni cilj bio je razbiti cijelu kriminalnu organizaciju pod zapovjedništvom i kontrolom Mete visoke vrijednosti. Ovu zajedničku međunarodnu istragu činile su belgijske, bosanskohercegovačke, francuske i američke službe za provođenje zakona, uz potporu Europola – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da, unatoč uhićenju u studenom 2022. godine, istraga je pokazala da je Meta visoke vrijednosti nastavila usmjeravati trgovinu drogom iz izvornih zemalja u Južnoj Americi, poput Brazila, Kolumbije i Perua, u Europu i Australiju iz svoje baze u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati. Surađujući s drugim vrhunskim međunarodnim trgovcima drogom u Dubaiju, s kojima je zajednički ulagao u višetonske pothvate krijumčarenja kokaina, bosanskohercegovački/nizozemski državljanin postao je moćna figura koja kontrolira masivnu opskrbu kokainom prema Europi i drugim destinacijama. Nadalje, Meta visoke vrijednosti se sumnjiči i da je odgovorna za proizvodnju sintetičkih droga u EU – navode iz Europola.

U saopćenju se navodi da među 23 osobe koje su jučer uhićene nisu samo pomagači, već i korumpirani dužnosnici identificirani kao pomagači kriminalnih aktivnosti mreže. Dodaje se da su uoči ove akcije, bh. organi već bili uhitili dvojicu osumnjičenih i zaplijenili 55 000 eura u gotovini, osam komada vatrenog oružja, 11 policijskih radio stanica i dokumentaciju o pranju novca. Na dan provođenja akcije, službe za provedbu zakona dodatno su oduzele gotovinu, automobile, laptope i izuzele i druge dokaze.

Nakon zahtjeva za informacijama primljenog u lipnju 2023. godine od Bosne i Hercegovine, Europol je podržao bh. organe u istrazi protiv uže skupine ili ‘unutrašnjeg kruga’ članova od povjerenja kriminalne organizacije Mete visoke vrijednsoti. Među ostalim kaznenim djelima, poredmet u domaćem pravosuđu bio je usredotočen na teška kaznena djela poput trgovine drogom velikih razmjera, pranja novca i povezanog organiziranog kriminala u BiH.

U saopćenju se navodi da je Europol poslao dva stručnjaka s mobilnim uredima u BiH kako bi prikupili i unakrsno provjerili obavještajne podatke te pomogli u daljnjoj koordinaciji aktivnosti. Osim potpore koja je dovela do jučerašnje akcije, Europol je podupirao cjelokupnu istragu s obavještajnim podacima i koordinacijom. Od početka 2021. godine Europolovi stručnjaci sačinili su i podijelili više od 30 paketa obavještajnih podataka povezanih s Metom visoke vrijednosti i njenom kriminalnom mrežom.

Agencije za provođenje zakona koje sudjeluju: Belgija – Savezna pravosudna policija Antwerpen (Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen); Francuska – Nacionalna policija (Police Nationale – Office anti-stupéfiants (OFAST)); Bosna i Hercegovina – Ministarstvo unutarnjih/unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Policija Kantona Sarajevo); Sjedinjene Države – Uprava za suzbijanje droga (DEA); Federalni istražni ured (FBI), kao i Europol.

Saopćenje Europola medijima je proslijeđeno iz Tužiteljstva BiH koje, u svezi s nastavkom aktivnosti Tužiteljstva BiH, navodi da će u narednim satima postupajući tužitelj Tužiteljstva BiH u koordinaciji s policijskim agencijama, u zakonskom roku izvršiti ispitivanje osumnjičenih koji su lišeni slobode u akciji “Black tie 2”, nakon čega će donijeti odluku o prijedlogu pritvora ili mjera zabrane za osumnjičene, koji će biti upućen prema Sudu BiH.

Tags