Home » Evropska unija osuđuje ponovljeno negiranje činjenica o srebreničkom genocidu

Evropska unija osuđuje ponovljeno negiranje činjenica o srebreničkom genocidu

Osuđujemo ponovljeno negiranje činjenica o srebreničkom genocidu, tokom sjednice Narodne skupštine Republike Srpske i mitinga ‘Srpska te zove’ 18. aprila 2024. godine, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Genocid počinjen na prostoru Srebrenice u julu 1995. godine nije stvar nečijeg ličnog stava. Riječ je o istorijskoj činjenici, utvrđenoj u sudskim procesima, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju 2004. godine i Međunarodnim sudom pravde 2007. godine. U Evropi nema mjesta negiranju genocida, revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca i odbacujemo svako negiranje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje srebreničkog genocida – navode iz Delegacije EU u BiH.

U saopoćenju za javnost naglašavaju da su nesporna stradanja bh. građana svih nacionalnosti, tokom rata od 1992. do 1995. godine. Polazna osnova za istinsko pomirenje je, kako naglašavaju,  empatija i uvažavanje stradanja svih žrtava.

– U tom dijelu, potrebno je da svi ulože napore sa svoje strane. Međutim, osporavanje detaljno utvrđenih činjenica o srebreničkom genocidu je istorijski netačno, stvara dodatni bol i traumu za porodice žrtava i otežava ključnu zadaću izgradnje mostova i pomirenja.

Pozivamo sve političke lidere i druge na vodećim pozicijama u BiH da pokažu put kroz iskazani pijetet prema žrtvama i promociju pomirenja. Politički akteri bi se trebali suzdržati od provokativne retorike ili poteza te se fokusirati na iskorake zemlje na njenom evropskom putu, što je željeni cilj velike većine bh. građana – navode u saopćenju za javnost iz Delegacije EU u BiH.