Home » FBiH: Pacijenti će danas odbiti uključenje na hemodijalizu

FBiH: Pacijenti će danas odbiti uključenje na hemodijalizu

Dijalizni pacijenti u Federaciji BiH u većini gradova ove srijede će odbiti uključenje na hemodijalizu. Tako će biti u Sarajevu, Travniku, Bihaću, Livnu, Zenici, Visokom, Tuzli, Žepču…

Na taj način oni će iskazati protest zbog predugog čekanja na usvajanje izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, a koji vide kao šansu za povećanje broja transplantacija, ali i bolje uslove liječenja.

Ovo je potvrdio Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH. On ističe da utvrđivanje ovih izmjena i dopuna u četvrtak na Vladi FBiH ne znači i njihovo konačno usvajanje u oba doma Parlamenta FBiH. No, sjednica Parlamenta još nema ni u najavama.

Stanje na dijalizama je katastrofalno, odavno je trebalo obnoviti aparate za dijalizu. Sve je veća i veća smrtnost na dijalizi. Nemamo transplantacija, prazan krevet dobijemo kad umre pacijent, kaže Žuljević.

Okupljanje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika u Travniku planirano je ove srijede ispred JU Bolnica Travnik u devet sati.

Tntportal.ba