Home » FBiH: Sindikat ne odustaje od isplate duga za nepoštivanje kolektivnih ugovora

FBiH: Sindikat ne odustaje od isplate duga za nepoštivanje kolektivnih ugovora

Problem tužbi budžetskih korisnika, a zbog kršenja kolektivnog ugovora, ponovo je aktueliziran…

nakon što je premijer Federacije BiH Fadil Novalić krajem prošlog mjeseca kazao da će to budžete u FBiH koštati oko milijardu maraka.

Predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja KS-a Faruk Bešlić kazao je za Oslobođenje da je ovaj problem nastao, jer “vlade nisu htjele da poštuju kolektivni ugovor, razgovor…”, te da premijerova izjava nije utemeljena na egzaktnim podacima.

Struktura tužbi

Slijede li novi protesti u FBiH
Slijede li novi protesti u FBiH

– On kao i obično hoće da napravi aferu da je to nemoguće isplatiti, da napravi utisak da će zbog tužbi potonuti budžet i Federacija. Rekao je milijarda – gdje mu je struktura tih tužbi? U Sarajevu se kreću tužbe, svih ovdje, trenutne obaveze – blizu 30 miliona. Ako je Sarajevo najveće što se tiče tih tužbi, a neka svih deset kantona imaju toliko, to je 300 miliona. Odakle mu ta cifra? Nemoguće je da u svim kantonima po tužbama po kolektivnim ugovorima bude više od 200 miliona. Čime se on igra? Inače mu je praksa da se igra ciframa i da se gađa brojkama. Gdje mu je ustavni osnov da može sudske presude pretvarati u nekakve javne dugove. Onda on time potpuno narušava pravni sistem u BiH. Što to nisu privatnici proglasili javni dug kad se oni tuže? Time se pokazuje da ovdje nema pravne države i da je potpuno narušena pravna sigurnost. Spomenuta milijarda maraka je preuveličana od premijera Novalića. Sigurno četiri puta ako se samo odnosi na razlike plaća i naknada. Kakve su to druge obaveze, da to nisu obaveze prema PIO?, istakao je Bešlić.

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedin Šatorović kazao nam je da su svi tužioci radnici s pravom tužbe podnijeli.

– To su učinili jer im nisu plate i naknade isplaćivane u skladu sa potpisanim kolektivnim ugovorima. To je i poruka vladama da akti, odnosno ugovori koji se potpišu, moraju biti ispoštovani. Sindikat je više puta insistirao, tražio i na nekim nivoima uspijevao da se potpišu aneksi na te iste granske ugovore, kroz koje smo se za određeni period odricali ugovorenih plata po kolektivnom ugovoru, razumijevajući situaciju u kojoj se trenutno nalaze budžeti tih nivoa. Mi smo svim granama, na svim nivoima, nudili aneksiranje kolektivnih ugovora i zaustavljanje tih tužbenih zahtjeva. Međutim, vlade su imale drugi plan i zauzele sebi drugačiju strategiju. One su tužile sindikat i željele su da se taj kolektivni ugovor stavi van snage, odnosno sudskim putem obori, kazao je Šatorović.

Potcrtavajući da je riječ o problemu koji nije od jučer, a imajući u vidu o kojim sredstvima se radi, Šatorović smatra da se u svakom slučaju mora naći rješenje i da “ova zemlja mora pokazati da je pravna država i da mora obeštetiti radnike koji su koristili svoje pravo da dođu do svojih potpisanih zajamčenih prava putem Suda”.

– Prema našim informacijama, cifra ne prelazi 400 do 450 miliona. To je maksimalan iznos. Sad, odakle premijeru Novaliću milijarda i šta je sve ugurao u tu priču o tužbama, meni stvarno nije poznato. Nemojte da u tu priču ulaze nekakvi ostali dugovi koje Vlada FBiH ima prema penzionom fondu ili prema nekim drugim društvima, pa da se sve to pakuje preko leđa radnika. To nije dobar potez i treba jasno i glasno izaći i dati pisani izvještaj. Svaka vlada kantona, svaka općina, Vlada FBiH imaju prema zakonu o izvršnom postupku evidenciju i vrlo je jednostavno doći do tih podataka, kaže Šatorović.

Upozorenja

Predsjednik UO Sindikata policije Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić potcrtao je kako je riječ o pojedinačnim, a ne kolektivnim tužbama, ali da Sindikat daje podršku tamo gdje ima osnova i gdje su uskraćena prava koja su bila definisana zakonima i kolektivnim ugovorima.

– To je nešto što duže vremena traje, što su prouzrokovale vlast i prijašnje vlade svojim odnosnom na način da su jednostrano i bez dogovora i saglasnosti sa sindikatom umanjivali radnička prava i samim tim stvarali pravni osnov za podnošenje tužbi koje su rezultirale milionskim iznosima. Tačne iznose ne mogu reći, jer mi nisu poznati. Nažalost, prijašnje vlade nisu imale razumijevanja, sindikat je upozoravao na to da je potrebno postići određenu vrstu dogovora, kompromisa, prije svega kako bi te tužbe prestale, a da se nađe način na koji način da se one izvršne sudske presude naplate, kazao je Hadžiabdić.

Ponuda Vlade KS-a

Hadžiabdić kaže kako je aktuelna Vlada KS-a shvatila ozbiljnost problema i na neki način krenula u rješavanje, ponudivši vansudske nagodbe onima koji su stekli pravo da budu isplaćeni, odnosno obeštećeni po raznim osnovama. – Da li je dovoljan iznos koji je Vlada budžetom predvidjela za tu namjenu, sigurno da nije, ali je itekako pokazatelj da je Vlada shvatila ozbiljnost situacije u kojoj se našla. Vjerujem da se dobrim odnosom, razgovorom, konstruktivnim dijalogom moglo naći rješenje da se takve stvari spriječe, kazao je Hadžiabdić.

Oslobodjenje.ba