Home » Federacija BiH bogatija za 296 policijskih službenika: Promovirana 42. generacija polaznika za početni čin „policajac“

Federacija BiH bogatija za 296 policijskih službenika: Promovirana 42. generacija polaznika za početni čin „policajac“

Na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova promovirana je 42. generacija polaznika za čin „policajac“.

Obuku za početni čin „policajac“ uspješno je okončalo 296 polaznika iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Posavskog, Zapadnohercegovačkog i Kantona 10.

Tim povodom polaznicima se obratio federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak koji je istakao da je ponosan na činjenicu što ispraća 42. generaciju kadeta Policijske akademije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova koji su izabrali da služe društvu i budu na strani zakona.

„S obzirom da sam i sam bio dugogodišnji pripadnik policijskih snaga znam da vam posao neće biti nimalo lak i da će pred vama biti puno izazova, ali čvrsto vjerujem da ste vi generacija koja će nas učiniti ponosnima. Vaša dužnost je da provodite zakon i da pred zakonom sve ljude tretirate jednako. Uvijek se držite slova zakona i radite u interesu svih građana BiH. Vi ste budući policajci kojim je narod dao povjerenje i kojima narod vjeruje , a vi ste ti koji trebate svojim postupcima to povjerenje sačuvati i učvrstiti“- kazao je ministar Isak.

Ministar se posebno zahvalio rukovodiocima i stručnom kadru Policijske akademije FMUP-a, kao i pripadnicima kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, koji su nesebičnim zalaganjem prenijeli dio svog iskustva na buduće policijske službenike.

Za najbolju kadetkinju proglašena je polaznica 5. voda Samra Mujkić sa prosjekom ocjena 5,0. Kadetkinja Mujkić zahvalila se ministru Isaku na organizaciji dodatnih edukacija i seminara koji su kadetima pomogli u daljem usavršavanju, zahvalila se gospodinu Bešireviću i uposlenicima Akademije koji su nesebično dijelili svoje znanje te istakla da će kao policijski službenici nastojati doprinijeti stvaranju sigurnog okruženja za sve građane, da će biti primjer integriteta, poštenja i profesionalizma u obavljanju svojih dužnosti kao i da su se spremni suočiti sa izazovima i rješavati ih na najbolji način.
Nakon obraćanja prisutni su minutom šutnje odali počast tragično nastradalom polazniku Ministarstva unutrašnjih poslova Posavskog kantona Mikić Saši.
Promociji su pored predstavnika FMUP-a, prisustvovali premijer Federacije Bosne i Hercegovine sa predstavnicima Vlade FBiH, predstavnici kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, predstavnici međunarodnih organizacija, članovi Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti i druge zvanice.