Home » Federalci počeli aktivan nadzor nad paradžematima

Federalci počeli aktivan nadzor nad paradžematima

Federalna uprava za inspekcijske poslove, u saradnji sa općinskim inspekcijskim organima i policijskim službenicima Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, vrši inspekcijske aktivnosti nad objektima u kojima se obavljaju alternativni-paralelni organizovani oblici vjerskog djelovanja na području Federacije BiH, saopćeno je iz FUZIP-a, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Radi se o složenim inspekcijskim aktivnostima i uspostavljenoj međuagencijskoj saradnji između nadležnih kontrolnih, sigurnosnih i obavještajnih agencija i institucija u Bosni i Hercegovini. Podršku inspekcijskim aktivnostima inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove, općinskih inspekcijskih organa i Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova pružaju i Državna agencija za istrage i zaštitu – SIPA, te Obavještajno – sigurnosna agencija BiH – OSA.

Inspekcijske aktivnosti vrše se iz nadležnosti definisanih zakonom i podzakonskim propisima koji regulišu građevine i zahvate iz općinske nadležnosti, iz nadležnosti definisanih Zakonom o slobodi vjere i pravnog položaja crkava i vjerskih zajednica u BiH, te drugim propisima kojima je regulisano obavljanje djelatnosti koje su predmet kontrola.

Inspekcijske aktivnosti vrše se kontinuirano od 10.05.2016. godine na lokalitetima u mjestu Stijena u Općini Cazin, mjestu Brezičani u Općini Donji Vakuf, te u mjestu Ošve u Općini Maglaj.

Patria