Home » Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak na prijemu povodom obilježavanja Dana ujedinjenih naroda

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak na prijemu povodom obilježavanja Dana ujedinjenih naroda

Ramo Isak

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak prisustvovao je prijemu na poziv Dr. Ingrid Macdonald, stalne koordinatorice Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini povodom obilježavanja Dana ujedinjenih naroda.

Ministar Isak je tim povodom u ime Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i u svoje lično ime uputio najiskrenije čestitke: „Na današnji dan slavimo 77. godišnjicu osnivanja Ujedinjenih nacija i u ovim neizvjesnim vremenima trebamo se prisjetiti univerzalnih vrijednosti mira, promovisanja ljudskih prava i održivog razvoja. Zahvaljujući naporima i zalaganju Ujedinjenih nacija, vjerujem da ćemo uspjeti u ostvarivanju ključnih ciljeva i vrijednosti koje smo prihvatili samim učlanjenjem u UN“- izjavio je ministar Isak.

Ujedinjeni narodi (UN) imaju za cilj održavanje međunarodnog mira i sigurnosti, promovisanje ljudskih prava, jačanje društvenog i ekonomskog razvoja, zaštitu životne sredine, te pružanje humanitarne pomoći u slučajevima gladi, prirodnih katastrofa i oružanih sukoba.

22. maja 1992. godine, prije 31 godinu, Republika Bosna i Hercegovina primljena je u Ujedinjene narode (UN) te je ovaj dan jedan od važnijih u povijesti zemlje. BiH je primljena u UN nakon donošenja Rezolucije 755 – prijem BiH u UN, od 20. maja 1992. godine.