Home » Federalni ministar Zukić potpisao ugovore o dodjeli poticaja za opstanak tradicionalnih i starih obrta (VIDEO)

Federalni ministar Zukić potpisao ugovore o dodjeli poticaja za opstanak tradicionalnih i starih obrta (VIDEO)

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta potpisalo je u utorak u Mostaru ugovore o dodjeli bespovratnih poticajnih sredstava s 83 korisnika tradicionalnih i starih obrta iz deset kantona Federacije BiH po Projektu broj 5 “Poticaj za opstanak tradicionalnih i starih obrta” za 2022.godinu u ukupnom iznosu od 241 034,63 marke.

Iznos odobrenih grant sredstava po korisniku iznosi 3000 maraka, a rok za realizaciju projekta je 6 mjeseci.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić podsjetio je da to ministarstvo inače osiguralo ugovore za dva projekta koji se tiču obrta i starih zanata u vrijednosti od 980. 000 maraka, a koji su namjenjeni za financiranje troškova nabavke opreme, repromaterijala, uruđenje poslovnih prostora, odnosno za poboljšanje uvjeta rada tradicionalnih zanata kao djela kulturno povijesne baštine te poboljšanje kvalitete proizvoda i novo zapošljavanje.

  Do 15 sati u Zenici glasalo 34,94 , u Tešnju 33,44, a u Kaknju 33 posto glasača

– Potpisan je ugovor za prvi projekat ‘Poticaj za opstanak tradicionalnih i starih obrta’ za koji je podršku dobilo 83 djelatnosti, odnosno 83 subjekta u visini od 241. 000 maraka. Za drugi projekat “Podrška razvoju obrta i srodnih djelatnosti”, potporu je dobilo ukupno 107 korisnika u visini 740. 000 maraka – rekao je ministar Zukić nakon potpisivanja ugovora.

On se nada se da će ova sredstva biti pravilno iskorištena i da će se ovaj projekat ponoviti i iduće godine.

Korisnik sredstava Nermin, odnosno supruga Fatima Maluhija, koja imaju krojačku radnju u Sarajevu i bavi se tim poslom već tri godine, kazao je da će ova sredstva iskorisiti za kupovinu novih šivaćih mašina i drugih sredstava za te poslove.