Home » Federalni ministar Zukić u posjeti Vladi ZDK

Federalni ministar Zukić u posjeti Vladi ZDK

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić boravio je danas u posjeti Vladi Zeničko-dobojskog kantona, gdje je o planskim aktivnostima i projektima razgovarao sa premijerom Miralemom Galijaševićem i ministrima Vlade ZDK.

-ZDK ima razvijenu privrednu infrastrukturu i dobrim je dijelom bio i najveći korisnik sredstava koje dajemo za poticaje… Naravno, koliko god dajemo, mi bismo željeli da bude to još i više, pogotovo bismo željeli budu ravnomjernije raspoređena.

I na određene općine koje se ne pojavljuju kao korisnici- kazao je nakon sastanka ministar Zukić. Zato će jedan od ciljeva djelovanja nakon ovog sastanka biti da se, s Vladom ZDK, zajednički pokušaju animirati općine koje nisu bile korisnici poticaja za razvoj malih i srednjih preduzeća.

U općinama je stimulisan razvoj poslovne infrastrukture, zatim izgradnja i stvaranje pretpostavki za poslovne zone te direktno stimulisana pravna i fizička lica da koriste postojeću poslovnu infrastruktruru Kantona, posebno za izvozno orjentirane firme.

-Posebno raduje činjenica da su, pored planskih ciljeva i mjera, subvencija i poticaja koji će Federalno ministarstvo ove godine plasirati, prošle godine preduzeća iz ZDK aplicirala za oko 25 posto sredstava za poslovnu infrastrukturu te ostale vidove stvaranja povoljnijeg ambijenta za poslovanje- kazao je Galijašević.

Redakcija