Home » Federalni štab civilne zaštite donio nove naredbe: Obustava javnog prijevoza

Federalni štab civilne zaštite donio nove naredbe: Obustava javnog prijevoza

Danas je održana treća vanredna sjednica Federalnog štaba civilne zaštite povodom proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa.
Novi set naredbi:

1. Prijedlog naredbe o osiguranju trijažnih punktova sa sanitarnim upitnicima prije ulaska u sve zdravstvene ustanove

2. Prijedlog naredbe o obustavi javnog prijevoza u FBiH (linijski, vanlinijski i željeznički) za prijevoz putnika.

Ova naredba se ne odnosi na taxi prijevoznika uz obavezno provođenje mjera (maska, rukavice, naočale i redovnu dezinfekciju vozila)

3. Prijedlog naredbe o obustavi svih trgovinskih radnji u FBiH.

Ova naredba se ne odnosi se na prodavnice prehrambenim artiklima, higijenskim artiklima, ribarnice, apoteke, veterinarskih i medicinskih proizvoda, benzinske pumpe, poljoprivredne apoteke, kiosci, pekare, hemijske čistionice, prodavnice za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, dječije opreme, hrane za životinje, prodavnice građevinsko, vodo i elektro materijala, supermarketi i veledrogerije.

Obustavlja se i rad pijaca, osim otvorenih pijačnih prostora uz osiguranje protoka kupaca uz distancu od 1,5 metar uz poštivanje svih ostalih mjera.

4. Prijedlog naredbe o stavljanju pod zdravstveni nadzor i izolaciji za vrijeme trajanje pritvora i zatvora.

Federalna uprava za inspekcijske poslove danas je je izdala 8.413 mjera izolacije za putnike koji su ušli u BiH odnosno u FBiH.

Direktor FUIP-a Anis Ajdinović je kazao da je preko teritorije RS-a sa mjestom prebivališta u FBiH ušla 771 osoba, a preko Brčko Distrikta 60 osoba.

Svi podaci se dostavljaju kantonalnim MUP-ovima radi kontrole izolacije osoba.

On je kazao da je u FBiH do sada registrovano oko 50 osoba koje nisu poštovale mjere izolacije i njima su izrečene novčane kazne.

Klix.ba