Home » Ferhadija će opet biti banjalučka ljepotica!

Ferhadija će opet biti banjalučka ljepotica!

Posljednje pripreme za svečano otvorenje banjalučke džamije Ferhadija privode se kraju. Obnova ove, 1993. godine do temelja porušene džamije trajala je 15 godina. Vodilo se računa o svakom segmentu njene izgradnje kako bi bio vraćen prvobitni izgled, prenosi Patria.

Armin Džindo, građevinski inžinjer uz Ferhadiju je svakog dana, već više od deset godina. Kaže da je svaka faza rada sa sobom nosila određene teškoće.

Većina banjalučkih džamija danas je obnovljena, ističe glavni imam MIZ banjalučki imam Muhedin Spahić.

Ono što preostaje nakon obnove objekata, jeste rad na obnovi džemata. Omladinska druženja koja okupljaju studente, škola Kur'ana za starije, spadaju u aktivnosti koje sprovodi udruženje žena koje djeluje pri medžlisu IZ Banjaluka, a na čijem je čelu Ehlimana Spahić.

Kako na mladima svijet ostaje, briga za najmlađe Banjalučane, u fokusu je pažnje medžlisa IZ Banjaluka. Vrtić Pahuljica osnovan je u septembru 2015. godine, podsjetila je direktorica Alma Osmičić.

Svečanim otvorenjem Ferhadije će se poslati poruka da zlo koje je htjelo uništiti i džamije i Bošnjake nije uspjelo, ali i da je suživot moguć. Muftija banjalučki Osman ef. Kozlić za kraj je preporučio svima onima koji žele doći na otvorenje džamije 7. maja da se obrate nadležnim medžlisima, kako bi dobili uputstvo za dolazak.

Reportažu uradio RTV IZ BIR iz Banjaluke.

Patria