Home » Festival sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim” bit će održan u junu u Tuzli

Festival sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim” bit će održan u junu u Tuzli

Nakon odlično organiziranog 10. Festivala sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim”, koji je održan prošle godine, organizacioni odbor za ovu godinu je pripremio niz novina koje će ponovo pomjeriti sve granice kada su manifestacije ovog tipa u pitanju.

Na prvom radnom sastanku organizacionog odbora, koji je održan početkom sedmice u Tuzli, sumirani su rezultati aktivnosti koje su se odvijale u proteklom periodu. Članovi su podnijeli izvještaj o uspješno održanom koncertu “Sevdah u Podgorici”, kao i svega što je u međuvremenu urađeno na promociji inicijative Udruženja muzičkih umjetnika za očuvanje sevdalinke kao “kulturno-historijskog nematerijalnog blaga Bosne Hercegovine”.

– Pripreme za ovogodišnji festival su već u toku. Konkurs za nove kompozicije koje će biti izvedene na ovom festivalu je već objavljen i pjesme već pristižu na našu adresu. Želja nam je da pjesma sevdalinka dobije svoje zasluženo mjesto na cijelom našem prostoru, pa su u planu i određene aktivnosti u svim većim gradovima regiona. Nakon koncerta u Podgorici, 3. aprila u Sava centru u Beogradu održat će se koncert “Sevdah u Beogradu” uz učešće istaknutih interperetatora ove pjesme iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i Sjeverne Makedonije. U mjesecu aprilu, tačnije 28. aprila, u Tuzli ćemo održati i panel diskusiju na temu “Sevdalinka kulturno historijsko nematerijalno blago BiH – Sevdalinka kao turistička vrijednost”. Ove godine planirano je da se festival održi u drugoj polovini mjeseca juna i da traje tri dana. Prošle godine smo po prvi put imali takmičarsku, a ove godine uvodimo još jednu novinu, a to je regionalno takmičenje harmonikaša pod pokroviteljstvom jednog od najpoznatijih svjetskih proizvođača ovoga instrumenta, kompanije Guerrini iz Italije. Naravno, dešavanja ovogodišnjeg festivala bit će ponovo krunisana revijalnom večeri na kojoj su već učešće potvrdila neka od najeminentnijih imena estradne scene iz cijelog regiona. Ono što je posebno zanimljivo je i to da će takmičarska i revijalna noć Festivala sevdalinke biti održane na otvorenom, na preuređenom Trgu slobode u Tuzli – kaže Ramiza Milkunić.