Home » FHMZ: Kiša, pljuskovi i grmljavina i u drugoj polovini maja

FHMZ: Kiša, pljuskovi i grmljavina i u drugoj polovini maja

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) objavio je dugoročnu prognozu vremena za period od 16. do 29. maja, prema kojoj će se na prostoru Bosne i Hercegovine nastaviti period sa padavinama.

“Prostrano ciklonalno polje i dalje će se zadržati iznad Bosne i Hercegovine, ali i šire regije. Ciklona će uslovljavati oblačno vrijeme sa kišom, povremeno jačim pljuskovima i grmljavinom. Obilnije padavine prognoziraju se u Hercegovini. Najkišovitije bit će u utorak i srijedu. Od četvrtka iako će i dalje biti oblačno, padavine neće biti toliko obilne”, navode iz FHMZ-a.

Temperature zraka biće u granicama višegodišnjeg prosjeka, odnosno slične temperaturama u prethodnom periodu.

Jutarnje temperature zraka varirat će od 8 do 12 stepeni Celzijusa u Bosni, na jugu Hercegovine do 14 stepeni. Najviše dnevne temperature pretežno između 16 i 20, na jugu zemlje do 22 stepena.

“Nestabilno vrijeme s kišom i pljuskovima preovladavat će i u zadnjoj sedmici mjeseca. Tokom kraćih pljuskovitih padavina nije isključeno grmljavinsko nevrijeme. Neznatno toplije u odnosu na sedmicu ispred nas”, navodi se u prognozi FHMZ-a.

Jutarnje temperature osciliraće pretežno između 10 i 14 u Bosni do 16 stepeni u Hercegovini. Maksimalne dnevne temperature kretat će se između 19 i 25 u Bosni, u Hercegovini do 27 stepeni Celzijusa.