Home » Field: Ujedinjeno Kraljevstvo je dugoročni partner Oružanih snaga BiH

Field: Ujedinjeno Kraljevstvo je dugoročni partner Oružanih snaga BiH

U prisustvu visokih zvanica Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), britanske ambasade u BiH, EUFOR-a i NATO Štaba Sarajevo, danas je javnosti predstavljen dosadašnji razvoj Centra za borbenu obuku (CBO) OSBiH na Manjači, ostvaren kroz partnerstvo i potporu Vlade Ujedinjenog Kraljevstva (UK).

Ujedinjeno Kraljevstvo osiguralo je nabavku inovativne opreme poput automatiziranih meta za bojevo gađanje, vježbovnog mobilnog sela za urbanu borbu i pametnog video nadzora, kao i profesionalnu obuku instruktora.

To će omogućiti veću sigurnost i realističniju obuku pripadnika OSBiH te pomoći OSBiH da bolje primjene agendu „Žene, mir i sigurnost“ u svoje vježbe i operacije, čime ovaj vojni lokalitet postaje jedinstven u regiji, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Uz ministra odbrane BiH Sifeta Podžića, prezentaciji su prisustvovali britanski ambasador u BiH Matt Field, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović sa zamjenicima generalbojnicima Ivicom Jerkićem, i Gojkom Kneževićem, zapovjednik NATO Štaba Sarajevo brigadni general Eric Folkestad, zamjenik zapovjednika EUFOR-a u BiH brigadni general Szilard Gerofi, pomoćnici ministra odbrane BiH i članovi generalskog kora OSBiH te ostale zvanice.

U prigodnom obraćanju, ministar Podžić je istaknuo dugogodišnju pomoć koju Vlada Ujedinjenog Kraljevstva pruža Oružanim snagama BiH, kako na prijemu i školovanju mladih kadrova i potpori u razvoju vojnog saniteta, tako i uvođenju nekih novih sposobnosti i metoda rada.

Ministar je izrazio veliku zahvalnost na tome te istaknuo da se novim sredstvima u CBO Manjača, partnerstvo i suradnja s Ujedinjenim Kraljevstvom diže na još višu razinu.

– Nova sredstva će omogućiti još lakše postizanje visokih profesionalnih i borbenih standarda u obrani od različitih suvremenih prijetnji, interoperabilnost s vojskama NATO-a, ali i još bolju pripremu za sudjelovanje u međunarodnim mirovnim operacijama – rekao je ministar Podžić.

Potcrtao je kako je pomoć Ujedinjenog Kraljevstva još značajnija kada se zna da zbog različitih političkih okolnosti u državi, potpora dostizanju dovoljnog vojnog budžeta nije stabilna, “te naši pripadnici rade u okolnostima vrlo niskog nivoa finansiranja“.

– Ujedinjeno Kraljevstvo je dugoročni partner Oružanih snaga BiH i danas im se još jednom želim zahvaliti na njihovom vrhunskom profesionalizmu i službi u javnom interesu. Oni predstavljaju najbolje što ova zemlja ima – rekao je tim povodom ambasador Field.

Osvrnuo se i na inovativnu opremu uručenu OSBiH.

– Danas uručujemo inovativnu opremu, rađenu po najnovijim standardima, što će pomoći Oružanim snagama BiH da se još više harmoniziraju s NATO-om, ujedno poboljšavajući svoju operativnu učinkovitost. Zajedno smo jači – poručio je Field.

Načelnik ZŠ OSBiH general Mašović je naglasio da investiranje u OSBiH predstavlja investiranje u bolju budućnost.

– Od izuzetne je važnosti pomoć u nabavci suvremenog pokretnog sistema radiokontroliranog strelišta te nabavci objekata za obuku za borbu u urbanom području. Ovim je znatno podignuta sposobnost OSBiH kada je u pitanju vatrena obuka i sada se možemo pohvaliti da posjedujemo jedan od najsuvremenijih sistema radiokontroliranog strelišta. U isto vrijeme, montažno-demontažni objekti za obuku za borbu u urbanom području će omogućiti uježbavanje pripadnika OSBiH za izvođenje vojnih operacija u urbanom području, koje se često odvijaju u uvjetima asimetričnog ratovanja, gdje je protivnik najčešće izmješan sa civilnim stanovništvom. Ovom pomoći, ubrzava se i realizacija dijela partnerskih ciljeva BiH u okviru programa ‘Partnerstvo za mir’ – partnerski cilj Kombinirane operacije u urbanim područjima – zaključio je general Mašović.

Prigodnim riječima obratio se i zapovjednik NATO Štaba Sarajevo general Folkestad, koji je naglasio da novi kapaciteti CBO-a predstavljaju značajan doprinos izgradnji sposobnosti OSBiH.

– Ovo je podsjetnik da je međunarodna zajednica posvećena Bosni i Hercegovini i njenim jedinstvenim Oružanim snagama. Čestitam prijateljima iz britanske ambasade na ovoj potpori. Kao zemlja Partnerstva za mir, BiH uživa punu potporu NATO-a i njegovih 30 zemalja saveznica – poručio je general Folkestad, saopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH.