Home » Florence Hartman puštena na slobodu!

Florence Hartman puštena na slobodu!

Bivša glasnogovornica glavne tužiteljice Tribunala u Hagu Florence Hartmann izašla je iz pritvora u Haškom tribunalu nakon što je uhapšena 24. marta u Hagu uoči presude Radovanu Karadžiću. U saopštenju iz Haga stoji da je u odluci o privremenom oslobađanju Hartmannove “u obzir uzeto njeno primjerno vladanje u Pritvorskoj jedinici UN i to što je odslužila dvije trećine kazne”.

Navedeno je da je posebno razmatrana žalba Hartmannove u vezi s uslovima u Pritvorskoj jedinici UN i da je predsjednik suda Teodor Meron ocijenio žalbu neosnovanom. Hartmann se zahvalila svima koji su bili uz nju ovih dana, posebno udruženjima porodica žrtava i poručila da će se nastaviti boriti za pravdu.

Ona se posebno zahvalila predsjednici Udruženja “Žena – žrtva rata” Bakiri Hasečić i Šehidi Abdurahmanović iz Udruženja Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa”. Hartmann je uhapšena u četvrtak, 24. marta, kada je došla da prisustvuje izricanju presude bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću. Nju je Tribunal 2011. osudio zbog nepoštivanja suda. U novembru 2011. Tribunal je kaznu od 7.000 eura, kojom je zbog nepoštivanja suda kaznio Hartmann, pretvorio u zatvorsku kaznu od sedam dana i izdao nalog za njeno hapšenje.

Nalog za hapšenje Hartmann Žalbeno vijeće Tribunala uputilo je tada vlastima Francuske, ali su one odbile da ga sprovedu, uz obrazloženje da imaju obavezu da Međunarodnom sudu izruče samo optužene za ratne zločine, ali ne i za nepoštivanje suda. Od tada, predstavnici Tribunala su odbijali da odgovaraju na novinarska pitanja o Hartmann, koja je često boravila u Hrvatskoj i BiH i u medijima širom regiona kritikovala rad Tribunala.

Tribunal je Hartmann 2009. proglasio krivom za nepoštivanje suda zato što je objavila dvije povjerljive odluke suda iz procesa protiv Slobodana Miloševića.

Slobodna Bosna