Home » Fondacija “Hastor” stipendira 44 osnovca i srednjoškolca iz Zenice

Fondacija “Hastor” stipendira 44 osnovca i srednjoškolca iz Zenice

Predstavnik Fondacije „Hastor“, Seid Fiuljanin, potpisao je danas u sali Gradskog vijeća Zenice 44 ugovora  o stipendiranju učenika osnovnih i srednjih škola iz Zenice i iz gradova iz kojih djeca pohađaju neku od zeničkih škola, od kojih je njih 30 stipendije dobivalo i u ranijem periodu. Fiuljanin je istakao kako su ponosni na činjenicu da su od 2006. godine, kada su bili dodijelili 600, sada narasli na 1714 stipendija za školsku godinu 2016./2017.

Roditelji, staratelji, djeca i predstavnici škola
Roditelji, staratelji, djeca i predstavnici škola

-Osnovna misija Fondacije „Hastor“ je da pomognemo porodici koja školuju djecu, a samim tim želimo da ta djeca dođu i do što boljeg obrazovanja, tako i do što višeg nivoa obrazovanja, kako bi stvorili nove lidere u BiH.

Prisutni smo na području vijele države i u skoro svim općinama. Tamo gdje nismo prisutni, potrudit ćemo se da u narednom periodu dođemo. Razlozi su i objektivne prirode- od činjenice da tamo, na sreći, nema djece kojima je potrebna stipendija, odnosno porodica kojima je potrebna naša pomoać, a i nekim općinama nema djece tog uzrasta da bi primila našu stipendiju- kazao je Fiuljanin, koji je dodao da će za mjesec dana potpisati i 10- tak stipendija sa studentima s područja Zenice.

Zenica je član Kluba prijatelja Fondacije
Zenica je član Kluba prijatelja Fondacije

Kriteriji za dodjelu stipendije su uspjeh u školi i socio-ekonomski status porodice. Osnovcima se, svih 12 mjeseci u godine, na mjesečnom nivou isplaćuje 100, sarednjoškolcima 150, a studentima 250 KM. Jedan od ciljeva je da, kroz volonterski rad, stipendisti Fondacije „Hastor“ steknu i samosvjest o pripadnosti svojoj lokalnoj zajednici te da, kada oni budu u prilici, pomognu nekome drgom, kome je njihova pomoć potrebna.

Osim roditelja i staratelja djece, ove ugovore su potpisali i direktori škola, kako bi imali evidenciju o broju njihovih đaka koji dobivaju stipendiju. Grad Zenica je Prijatelj kluba Fondacije „Hastor“, koju na godišnjem nivou podržavaju sa 5.000 KM, ali, kao je istakao Zijad Softić, načelnik Službe za društvene djelatnosti, to se ovom gradu vraća kroz daleko veći iznos novca i druge benefite.

Redakcija