Home » Forum građana Zenice: Otvoreno pismo vijećnicima Gradskog vijeća, gradonačelniku i građanima Zenice

Kao građani Grada Zenice ponovno doživljavamo razočarenja postupcima na sjednicama Gradskog vijeća. Novo razočarenje građanima priredili ste na proteklim sjednicama Gradskog vijeća. Neusvajanjem Budžeta grada Zenice za 2020. kao i neusvajanjem Odluke o privremenom finansiranju za period 1. januar -31. marta 2020. godine, blokirate rad gradskih službi, javnih ustanova i preduzeća i svih ostalih budžetskih korisnika.

Prve žrtve takvog nerazumnog čina su najosjetljivije kategorije naših sugrađana, oni koji primaju socijalnu naknadu i pomoći, invalidnine, isplate za porodiljsko odsustvo i druge naknade.

Nažalost i protekle sjednice Gradskog vijeća bile su u znaku demokratiji neprimjerenih sukoba na relaciji Gradonačelnik-stranke većine, nisu izostala vrijeđanja i optuživanja, a nakon sjednica nastavljeni su sukobi i drugim sredstvima.

I ovoga puta u fokusu je politikanstvo, populizam, lični animozitet i borba za političke pozicije, a ne razum da Grad ide naprijed i da se razvija putem realizacije već usvojenih kapitalnih projekta (Toplana Zenica, Plava voda, Akcioni plan zeleni grad za grad Zenicu i drugi razvojni projekti) kao i da se strateškim planiranjem i realizacijom novih projekta stvaraju bolji uslovi za čist zrak i zdravlje građana, poslovni ambijent za zapošljavanje posebno mladih, javni gradski prevoz, razvoj društvenih djelatnosti i rješavanje svih drugih najbitnijih pitanja za građane Zenice.

Umjesto toga Zenica postaje „Grad slučaj“. Pitamo se  da li je to slučajno ili namjerno?

Poštovani vijećnici i Gradonačelniče nemate pravo da cijeli Grad pretvorite u taoce vaših političkih igara.

U interesu objektivnog informisanja naših sugrađana, pojasnite i detalje predloženih amandmana na Budžet koji nisu bili javno objavljeni, a koji su predmet sporenja. Sa govornice se spominju  višemilionski iznosi bez detalja kako bi bili potrošeni, a što je najvažnije nije rečeno sa kojih stavki bi taj novac bio skinut tj. ko bi bio uskraćen za budžetsko finansiranje.

Forum građana Zenice, kao nevladina i nestranačka organizacija poštuje i uvažava činjenicu da su i Gradonačelnik i vijećnici izabrani voljom građana, sa utvrđenom odgovornošću o  brizi za grad Zenicu, što podrazumjeva  donošenje ali i realizaciju Budžeta.

Također, pozivamo vas da već na prvoj narednoj sjednici vratite dignitet Gradskom vijeću i funkciji Gradonačelnika na principima međusobnog uvažavanja i saradnje, uz pojedinačnu odgovornost za ostvarivanje vlastitih nadležnosti i zajedničku odgovornost za funkcionisanje i razvoj Grada, na šta vas obavezuje član 37. Statuta Grada Zenice.

FORUM GRAĐANA ZENICE