Home » FOTO/VIDEO: U središtu klizišta u selima Ribnica i Mramor

FOTO/VIDEO: U središtu klizišta u selima Ribnica i Mramor

Veliko klizište na površinskom kopu kod Kaknja ozbiljno je ugrozilo sela Ribnica i Mramor, a akumulacija vode koja se stvorila uznemirila je mještane Donjeg Kaknja. Pet miliona kubika jalove mase kreće se u pravcu sela Ribnica, a put prema Mramoru je zatrpan! Reporteri „Dnevnog avaza“ jučer su bili u ovim selima.

  • Otkup zemljišta 
Mašine Rudnika mrkog uglja Kakanj danonoćno rade na osposobljavanju puta. Radnici Elektrodistribucije Zenica također su na terenu. Osposobljavaju dalekovod koji je na nekoliko mjesta isprekidan.

“Ovo je Hirošima, ovo je ravno katastrofi.”, ovim riječima dočekuje ekipu Kaportala, u Ribnici, Ensad Delibašić.

Mještani su ogorčeni na nadležne iz rudnika, odakle, kako su nam kazali, decenijama odlažu jalovinu na ovom području, a ništa nije urađeno na sanaciji. Također, Upravi RMU Kakanj zamjeraju selektivni pristup prilikom plaćanja zemljišta i objekata.

“Pola sela su platili, a drugo pola nisu. Otkupili su zemljište i kuće i neki ljudi su se odselili. A šta ćemo mi koji smo ostali tu? Nas treba zatrpati zemlja i odnijeti voda.”, govori Safija Delibašić.

mjestani-mramor

 Mještani Mramora: Dosta nam je i Rudnika i Općine (Foto: B. Nizić)

Ona je trenutno sama s dvoje djece. Njen muž radi u Sloveniji. „Kad se slonovi bore, strada trava“, kaže ona narodna, a tako je otprilike i sa selima pogođenim klizištem. Prije rata rudnik je imao prokopan svoj tunel, ali ga je nakon rata u BiH zatrpala cementara svojim kamenolomom. Sada cijenu, ni krivi ni dužni, plaćaju mještani.

“Nismo imali ni struje, maloprije je tek došla.”, govore Safija, Muhamed i Azra Delibašić.

zabrana-na-putu

Do sela Mramor, koje broji 50 domaćinstava, skoro da se ne može ni doći. Vožnja makadamskim putem po jalovinskoj masi, koja postepeno klizi, nije preporučljiva… Ili možda jeste?!

“Ne možemo vjerovat da ovi iz rudnika kažu da je sve uredu i da je put prohodan! Neka oni njime šalju svoju djecu u školu.”, govore uznemirene mještanke Saliha, Nerzada i Adela Husika.

U Mramoru ekipa nije srela puno muškaraca.

resad-husika

“Svi su muškarci, naši muževi, otišli. Rade u Sloveniji ili Njemačkoj. Ovdje nas rudnik truje 30 godina, a niko od naših nije zaposlen. Katastrofa.”, dodaju one.

U dvorištu džamije, ubrzo nakon našeg dolaska, okupilo se cijelo selo.

“Došlo je do groblja. Ako klizište odnese groblje, oni su sebi potpisali smrtnu kaznu! Dosta mi je više i Rudnika i Opštine i svih.”, ljut je Harun Husika.

On je jedan od rijetkih koji se zadesio u selu. U trenutku dolaska, Fahro Husika upravo se spremao na put u Maribor.

“Ja sad odoh, nadam se da ću se imati gdje vratiti.”, reče on.

Rešad Husika penziju je zaradio kao šofer u RMU.

“Ja sam ovu jalovinu dovozio ovdje. Podzemne vode uradile su svoje. Nije se na vrijeme razmišljalo i sada je klizište teško zaustaviti. Bojim se da se ne budemo morali svi iseliti odavde.”, kaže Rešad.

Djecu, kako ističu mještani, ne šalju u školu.

“Djeci ne damo da rizikuju živote! Obećavaju nam nekakav kombi da ih vozi, ali ne može, neće ići u školu, to neka znaju svi.”, poručuju mještani Mramora.

  • Šta će uraditi RMU

“U toku su aktivnosti na pripremama za ispuštanje vode, a što će se odrađivati pumpom kapaciteta 3.000 litara u sekundi. Za ispumpavanje će preko zone klizišta biti  postavljen cjevovod dužine oko 700 metara. Na ovaj način voda će se ulijevati u korito rijeke Ribnice koje je usljed djelovanja klizišta presušilo. Višednevni pokušaji da se napravi kanal za propuštanje vode iz akumulacije nisu uspjeli jer je klizište aktivno i svojim djelovanjem ponovo zatrpava već urađene dijelove kanala.”, navode iz Uprave RMU Kakanj.

Kaportal.ba