Home » Frljićeva predstava ‘Kompleks Ristić’ zaključila Festival bh. drame

Frljićeva predstava ‘Kompleks Ristić’ zaključila Festival bh. drame

Takmičarski program XV festivala bh. drame Zenica u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica okončan je u subotu izvedbom predstave Olivera Frljića ”Kompleks Ristić”.

Predstava je  nastala u koprodukciji Slovenskog mladinskog gledališča Ljubljana, Hrvatskog narodnog kazališta ”Ivan pl. Zajc” Rijeka, BIFTEP-a Beograd i MOT-a Skoplje. Predstava je igrana na Velikoj sceni BNP-a.

Frljićeva predstava primjer je neverbalnog, ikoničkog pozorišta, koji se temelji na ekspresivnim slikama, a važnu ulogu ima i muzika. Osim tekstova pjesama u predstavi nema izgovorenih riječi, a gledatelju je prepušteno da na temelju slika i simbola gradi značenja i asocijacije.

Na okruglom stolu u Konferencijskoj sali, poslije predstave, su prisustvovali glumci ansambla predstave, a moderator je bio Mladen Bićanić.

Isti dan u 19 sati, također u Konferencijskoj sali, je upriličena i promocija knjige Branka Tucakovića”Odblijesci trenutka”. Promotori su bili Nedžad Fejzić, Hasan Džafić i Sabina Kulenović, saopćeno je iz press službe Festivala.

U nedjelju, u 19. 30 će biti upriličena ceremonija svečane dodjele nagrada XV festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2016. na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Poslije ceremonije, u 20 sati će biti igrana predstava Saše Anočića ”Kauboji” u režiji Kokana Mladenovića, a u produkciji Narodnog pozorišta Kikinda.

Radio Sarajevo