Home » Fuad Kasumović za sutra najavio deblokadu autobuske stanice u Zenici

Fuad Kasumović za sutra najavio deblokadu autobuske stanice u Zenici

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović najavio je deblokadu autobuske stanice u Zenici koju bi od sutra trebali čuvati pripadnici zaštitarske agencije, a i čime bi se stvorili uvjeti za normalno funkcionisanje autobuskog prevoza u Zenici.
Četrnaestodnevna blokada autobuske stanice u Zenici mogla bi biti okončana sutra ujutro u 8 sati. Kako Klix.ba saznaje nakon razgovora u Gradskoj upravi Zenice odlučeno je da se poduzmu konkretni koraci na deblokadi stanice i većoj sigurnosti građana koji koriste javni prevoz.

S obzirom da putnici u Zenici autobuse za gradove u BiH i Evropi čekaju na gradskim autobuskim stanicama, benzinskim pumpama i drugim neadekvatnim i opasnim lokacijama, Kasumović je odlučio deblokirati stanicu, koja je inače u vlasništvu Grada Zenice, i omogućiti putnicima da autobuse dočekaju na dolaznim peronima.

Tako će sutra u autobusku stanicu doći radnici zaštitarskih agencija, a zatražena je i asistencija policije, kako bi deblokirali višednevnu obustavu rada i omogućili sigurnije i normalnije uvjete za transfer građana iz Zenice prema drugim bh. gradovima, ali i gradovima Evrope.

“Decidno i precizno, ovdje se ne radi o štrajku već politici stranaka koje su prerano krenule u kampanju da blokiraju grad. Osposobili smo gradski prijevoz, mi tražimo da se autobuska stanica oslobodi, da građani ne budu na cesti i da autobusi ulaze u perone gdje će sve biti besplatno i za građane i autobuse. A ovi neka nastave blokadu. Ovo nije štrajk, već blokada. Ne vidim razlog da drže u blokadi nešto što je od svih građana”, kazao je Kasumović za Klix.ba.

Dodao je kako je Gradska uprava u dva navrata MUP-u ZDK uputila dopis za deblokadom stanice te da im nije jasno zašto do sada nisu djelovali.

“Da ja izađem na ulicu i blokiram ulicu došla bi policija i sklonila me. Stanica nije vlasništvo Zenicatransa. Ja ne osporavam njihove poteze, ali njihova blokada kao štrajk nije najavljena. I da se zna, mi samo želimo perone, a dio gdje se radnici nalaze ne želimo. Sada ne pada, ali moramo skloniti građane s ulice na normalne perone”, dodao je Kasumović.

Podsjetimo, radnici Zenicatransa 30. decembra izvršili su blokadu autobuske stanice u Zenici nakon što im je Porezna uprava blokirala račun zbog čega nisu mogli točiti gorivo u autobuse, ali ni primiti plaće i tople obroke. Nekoliko dana nakon toga, kako ništa nije urodilo plodom, pokrenuli su i štrajk glađu kojeg su zaledili nakon obećanja vijećnika Gradskog vijeća Zenice da će uložiti amandman za nacrt Budžeta 2020. godine Grada Zenice kojim je planirano ovo preduzeće pomoći s tri miliona KM.

Radnici su zaledili štrajk glađu, a planirano je da do daljnjeg drže stanicu pod blokadom. Međutim, ostaje da se vidi kako i na koji način će u konačnici stanica sutra biti deblokirana.

Klix.ba