Home » Galijašević: Imamo konkretne kontakte s potencijalnim koalicionim partnerima

Galijašević: Imamo konkretne kontakte s potencijalnim koalicionim partnerima

Posljednjih dana u medijima su prisutne brojne kombinatorike koje se odnose na potencijalne koalicije na nivou Federacije BiH.

Nakon izglasavanja delegate u Dom naroda PS BiH praktično je okončan izborni process u BiH i, prema pozitivnoj praksi, tek tada se mogu stvarati stabilne koalicije.

Nakon okončanja posljednjeg dijela izbornog procesa, očekivano, došlo je do velikih problema u funkcioniranju ranije uspostavljenih koalicija i blokova tako da u ovom momentu niko sa sigurnošću ne može tvrditi da li je Osmorka, tj Sedmorka i dalje Sedmorka ili je već sada petorka, …trojka ili ko zna šta već.

Svi ovi problem bili su vidljivi i kroz medije, a ono što i nije toliko vidljivo jesu intenzivni i brojni kontakti stranačkih izaslanika koji pokušavaju uspostaviti čvrste koalicije za naredni period.

Portal Visoko.ba saznaje da se i u ZDK odvijaju brojni međustranački dogovori “iza zatvorenih vrata”, te da bi Vlada koja je, uz upitnu zakonitost što je predmet provjera pravosudnih institucija, imenovana krajem prošle godine uskoro trebala postati bivša, a da bi novu vlast u ZDK trebalo da sačinjava manji broj stranaka od sadašnjih osam koliko ih participira u još uvijek aktuelnoj Vladi ZDK ( SDP, NS, NIP, DF, HDZ, NES, SBB I BHI-KF ).

Da su navodi iz ovog teksta tačni, odnosno da je izvor portala Visoko.ba relevantan, potvrđuje i medijski istup predsjednika SDA ZDK, Miralema Galijaševića, koji je izjavio da ih, za razliku od kolega u Tuzli koji su dobili poziv za razgovore o koaliciji, nisu kontaktirali iz SDP-a, ali da imaju svakodnevne kontakte s potencijalnim partnerima na nivou ZDK.

Galijašević je naglasio i to da će konačan stav o koalicijama na nivou kantona, u cilju stabilnosti i funkcionalnosti, donijeti stranački organi nakon što se obave svi predviđeni razgovori, kako u ZDK, tako i u TK, KS, USK i ostalim kantonima gdje SDA ima značajan koalicioni kapacitet.

Izvor: zenit.ba