Home » Grad blokirao račun RMU Zenica, rudari najavili štrajk za 25. august

Grad blokirao račun RMU Zenica, rudari najavili štrajk za 25. august

Sindikat Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica (ZD RMUZ) najavio je za 25. august organizaciju generalnog štrajka, a kao razlog su u svojoj obavijesti naveli nepoštivanje Kolektivnog ugovora – potvrdio je Feni v. d. direktora tog preduzeća Isad Turalić.

Rudnik, zbog blokade računa preduzeća od Gradske uprave Grada Zenica, danas niije bio u mogućnosti isplatiti plaću za mjesec juli, a plaća se u tom preduzeću, napominje Turalić, isplaćuje do 15-og u mjesecu. Zbog dana vikenda rudari su plaće trebali dobiti danas.

-Sindikat nas je, kako to i predviđa Zakon o štrajku, 10 dana ranije obavijestio o organizaciji štrajka. Nažalost, zbog blokade na iznos od 2,6 miliona KM nismo u mogućnosti isplatiti plaću za naših 1.105 radnika, jer mi nemamo novac da isplatimo taj iznos kako bi nam bio deblokiran račun. Pogotovo što imamo i milion KM blokada po drugim obavezama. Pokušavali smo proteklih dana, a i danas, da stupimo u kontakt s Gradskom upravom i gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem, ali do ovog trenutka nismo uspjeli dobiti termin za sastanak. Pokušavali smo da stupimo u kontakt i dogovorimo sporazum o otplati tog duga na rate – kaže Turalić.

On napominje kako se pomenuti dug prema Gradu Zenica odnosi na „zatezne kamate za već isplaćenu glavnicu duga za komunalno-gradsko zemljište (KGZ)“, zbog čega su blokirani još od 23. jula.

-Mi smo „glavnicu“ platili, ali nemamo novca za isplatu kamata. Rudnik se nalazi u fazi konsolidacije, tokom koje će broj zaposlenih biti smanjen na oko 840. Višak radnika bi bio zbirnut na socijalno prihvatljiv način. Predstoji nam i usvajanje Pravilnika o radu i Pravilnika o učinku. Zato smo tražili i odgodu te obročnu otplatu duga Gradu Zenica – objašnjava direktor Turalić.

Fokus.ba