Home » Grad Zenica sufinansirat će pokušaje vantjelesne oplodnje

Grad Zenica sufinansirat će pokušaje vantjelesne oplodnje

Od sljedeće godine Grad Zenica sufinansirat će troškove pružanja medicinskih usluga vantjelesne oplodnje ženama koje su u bračnoj ili vanbračnoj zajednici s područja ovog grada.

Problem steriliteta

Ovu inicijativu u maju ove godine podnio je Jasmin Hodžić, vijećnik SBB-a i zamjenik predsjedavajuće Gradskog vijeća Zenica, a na posljednjoj sjednici GV ona je prihvaćena.

– Sve je veći broj lokalnih zajednica u BiH koje izdvajaju novac iz budžeta za sufinansiranje vantjelesne oplodnje bračnim parovima s problemom steriliteta. U BiH je posljednjih godina zabilježen znatan pad nataliteta, a, prema procjenama, u našoj zemlji postoji skoro 90.000 bračnih parova koji imaju problem sa začećem – kaže Hodžić, koji je zaposlen kao specijalista ginekologije i akušerstva u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Trenutno su, dodaje Hodžić, u FBiH predviđena dva postupka biomedicinski potpomognute oplodnje na teret zdravstvenog osiguranja, ali se ova odluka različito primjenjuje, odnosno ne primjenjuje u praksi.

Puno novca

– Vantjelesna oplodnja, osim što zahtijeva puno novca, vrlo često ne daje odmah pozitivne rezultate. Nekad su potrebna tri i više pokušaja vantjelesne oplodnje, što zahtijeva ogroman novac. Jedan pokušaj košta oko 5.000 KM, a Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK svojim građanima sufinansira troškove do 2.000 maraka – kaže Hodžić.

Rok za izradu pravilnika za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje je 30 dana, a novac bi trebao biti planiran budžetom Grada Zenice za 2018. godinu.

Hodžić kaže da su mnoge općine i gradovi u BiH, kao što su Centar, Jablanica, Banja Luka, Prijedor, Bileća, Zvornik, Kalinovik, Mrkonjić-Grad i Foča, pokrenuli pilot-projekt sufinansiranja troškova vantjelesne oplodnje.

– Ovim će i Zenica postati pozitivan primjer kada je u pitanju ova, sve veća problematika sugrađana. Prema mojim podacima, samo u ZDK godišnje bude više od 100 zahtjeva za vantjelesnu oplodnju – kaže Hodžić.

avaz.ba