Home » Građani potpisivali peticiju za pooštravanje krivičnih zakona zbog nasilja nad ženama

Građani potpisivali peticiju za pooštravanje krivičnih zakona zbog nasilja nad ženama

Veliki broj građana potpisao je danas peticiju koja se odnosi na izmjene krivičnog zakonodavstva u BiH, a koje se odnose na nasilje nad ženama i djecom, javlja Anadolu Agency (AA).

Građanska akcija potpisivanja peticije za pooštravanje članova Krivičnih zakona u “Federaciji BiH Republici Srpskoj i Brčko Distriktu” koji se odnose na nasilje nad ženama i djecom organizovana je na Trgu BiH ispred zgrade Parlamentarne skupštine u Sarajevu.

Peticija je dio kampanje “Šutnja nije zlato”, čiji je cilj prevencija nasilja nad djecom i ženama, a koje sa deset partnerskih organizacija, uz podršku USAID-a provodi Udruženje “Žene ženama”. Kampanja traje 16 dana.

Među velikim brojem građana koji su potpisali današnju peticiju bilo je i pripadnika muškog spola. U zrak su pušteni i narandžasti baloni.

Amina Beriša iz Udruženja “Žene ženama” kazala je da u BiH više nije problem zakona nego je problem što se taj zakon ne implementira.

Prema njenim riječima, u BiH zakon kažnjava počinioca krivičnog djela iz oblasti nasilja od tri do deset godina za najekstremniji oblik, dakle, seksualno nasilje, dok je za druge oblike nasilja kazna od tri do deset mjeseci.

nasilje-nad-zenama-peticija3

“Ono što je bitno istaknuti jeste apel sudskim vlastima da konačnu krenu u rješenje problema i pravično kažnjavanje nasilnika odnosno počinioca krivičnog djela iz oblasti nasilja”, istakla je Beriša.

Kako je kazala, u BiH postoji više oblika nasilja koje je najučestalije nad ženama i djecom, a riječ je o ekonomskom, psihološkom, fizičkom i seksualnom nasilju.

“Ekonomsko nasilje je nekako najrasprostranjenije u domaćinstvima dok se seksualno nasilje izvršeno nad ženama i djecom često ne procesuira zbog toga što je nevidljivo”, poručila je Beriša.

PR projekta Merima Spahić kazala je da se kampanja “Šutnja nije zlato” nastavlja potpisivanjem peticije.

“Cilj današnjeg događaja jeste da građani u što većem broju potpišu peticiju za pooštravanje krivičnih zakona dva entiteta i zapravo usvajanje zakona u Brčko Distriktu gdje apsolutno taj dio ne funkcioniše”, istakla je Spahić.

Kazne koje se izriču, naglasila je, počiniocima krivičnog djela nasilje u porodici, nasilje nad ženama i djecom, nisu dovoljno sankcionisani.

nasilje-nad-zenama-peticija2

“Upravo tako malim kaznama se šalju poruke ohrabrenja nasilnicima da mogu da nastave da rade to što rade. Država ni na jednom nivou ne vodi statističke podatke o tome koliko žena i djece jesu zapravo žrtve nasilja i cijeli taj sistem, lanac treba uvezati kako bi problem nasilja postao onako izolovan slučaj, a ne uobičajna i svakodnevna pojava”, pojasnila je Spahić.

Prema njenim riječima, činjenica je da je “svaka četvrta žena u BiH žrtva nekog oblika nasilja, a svaka druga žena koja ima iznad 15 godina iskusila je neku vrstu nasilja”.

“Statistički podaci ne postoje, ali postoje neka nezavisna istraživanja stara par godina koja nisu ohrabrujuća. U njima se navodi da čak oko 77 posto nasilnika ne bude zadržano u policijskim stanicama duže od pola sata”, poručila je Spahić.

AA