Home » Građani Zenice šetnjom poručili da osobe s invaliditetom moraju biti vidljivija kategorija društva (VIDEO+FOTO)

Građani Zenice šetnjom poručili da osobe s invaliditetom moraju biti vidljivija kategorija društva (VIDEO+FOTO)

Povodom obilježavanja Dana osoba s invaliditetom ulicama Zenice je održana mirna šetnja koja je počela u centru grada te se nastavila do zgrade Vlade ZDK, a sve s ciljem da se ukaže javnosti da je ova kategorija društva često nevidljiva.

Koalicija organizacija osoba s invaliditetom Zeničko-dobojskog kantona danas je mirnom šetnjom ukazala na svoju vidljivost u društvu te na poseban način pokazali da svi nivoi vlasti trebaju se baviti problematikom osoba s invaliditetom, a posebno su akcentirali dužnosnike na svim nivoima koji se proteklih godina nisu iskazali adekvatno, uz čast pojedincima koji su ovaj problem shvatili ozbiljno.

“Dugi niz godina ignorisanja i stavljanja u ladice rješavanje krucijalnih problema osoba s invaliditetom u našem društvu dovelo je do toga da su iste najmarginaliziranija kategorija i potpuno uskraćena za mnoga osnovna ljudska prava. Spisak je dugačak ali ovim putem istaknut ćemo onaj najočitiji, a to je da sve kategorije društva u ovim teškim vremenima su dobile uvećana prava, ali doslovno sve, naravno osim osoba s invaliditetom”, kazali su iz Koalicije.

Pojašnjavaju da tu nije kraj te da pored navedenog i dalje postoji diskriminacija po načinu sticanja invaliditeta te uskraćivanja bar minimuma prava osoba s invaliditetom prema Konvenciji UN-a o pravima osoba s invaliditetom kategorija 60-80 posto tjelesnog oštećenja organizma.

“Različitosti u ostvarivanju prava na ortopedska pomagala po kantonima, sveobuhvatna pristupačnost, javni prijevoz i dalje da ne nabrajamo, su samo slova na papiru. Strategije koje su donošene i pravljeni izvještaji o realizovanom gdje se iznova konstatiralo neizvršenje ili mizerni procenti do 10% izvršenja što je uistinu žalosno”, dodaju organizatori današnje šetnje.

U sklopu obilježavanja 3.decembra – Dana osoba s invaliditetom bit će održana centrala svečana akademija, gdje će sve članice Koalicije nastojati uobličiti jedinstvene zahtjeve i zauzeti stav po pitanju načina rješavanja nagomilanih problema.

“Nismo jedini, nismo najveći prioritet, ali smo tu diskriminirani, i zaslužujemo da nam se u okviru potpisanih Konvencija i zakonskih regulativa posveti pažnja i veća istrajnost na rješavanju mnogih problema”, poručili su na kraju.

Izvor: klix.ba