Home » Gradnja sve izvjesnija: Šta će biti sa HE Janjići protiv koje su aktivisti koji traže odgovornost vlasti

Gradnja sve izvjesnija: Šta će biti sa HE Janjići protiv koje su aktivisti koji traže odgovornost vlasti

Izgradnja Hidroelektrane u Janjićima kod Zenice sve je izvjesnija uprkos borbi aktivista koji traže da rijeka slobodne teče te da se zaštite Janjićki slapovi.

Javno preduzeće Elektroprivreda BiH početkom decembra prošle godine raspisala je tender za projektovanje, isporuku opreme, izgradnju i puštanje u pogon HE Janjići snage 16,22 MW. Vrijednost ugovora je 122 miliona KM, a tender je završen krajem januara.

Iz Ekoforuma Zenica ranije su naglasili da bi izgradnja ovog objekta negativno uticala na više aspekta okoliša od potapanja slapova i prirodnog pročišćavanja rijeke Bosne od nitrata i fosfata te da bi postala zagađena, promjene mikroklime u zeničkoj kotlini, sprječavanjem migracije riba od Dunava do vrela rijeke Bosne te izumiranja ugroženih životinjskih vrsta s crvene liste.

“Svi ovi razlozi bili su dovoljni njemačkoj banci KfW da pokrene postupak raskidanja sporazuma o dodjeli kredita u iznosu od 30 miliona eura za izgradnju hidroelektrane Janjići, ali rukovodstvo JP Elektroprivreda BiH ne odustaje od namjere da uništi rijeku Bosnu”, poručili su iz Ekoforuma Zenica.

Kažu i da bi izgradnja hidroelektrane Janjići koštala skoro tri puta više od prosječne cijene vjetroelektrane i preko pet puta više od prosječne cijene solarne elektrane.

“Dok Bosna i Hercegovina ubrzano izdaje koncesije za izgradnju solarnih i vjetroelektrana stranim kompanijama, državna elektroprivreda se okomila na rijeke! Sva obnovljiva energija koju strane kompanije proizvedu u BiH vodiće se u bilansu drugih država, a mi nećemo više moći izvoziti električnu energiju proizvedenu u termoelektranama. Prošle godine, Bosna i Hercegovina izvezla je čak 42% proizvedene električne energije”, poručuju aktivisti.

U svojim zahtjevima koji su kako kažu nepromijenjeni traže zaustavljanje projekta te da se umjesto HE grade solarne i vjetroelektrane, da Vlada i Skupština ZDK izbrišu HE na rijeci Bosni iz prostornog plana, da potencijalni izvođači ne šalju ponude na tender te da Vlada FBiH od EP BiH traži informaciju i pokrene postupak utvrđivanja odgovornosti za niz prošalih projekata na koje su utrošeni milioni KM i to od bloka 7 TE Tuzla, HE Vranduk, HE Janjići.

Izvor: E.Mehić/klix.ba