Home » Gradsko vijeće Zenice traži trećeg člana GIK-a, iako je to posao CIK-a

Gradsko vijeće Zenice traži trećeg člana GIK-a, iako je to posao CIK-a

Gradsko vijeće Zenice i danas će pokušati održati hitnu sjednicu, najvjerovatnije s tačkom dnevnog reda koja je vezana za imenovanje zamjenskih članova Gradske izborne komisije, ali mnogo je pitanja koja nemaju odgovora iako je slovo na papiru jasno. Vijećnici i mediji prije nekoliko dana dobili su poziv na još jednu hitnu sjednicu Gradskog vijeća Zenice, nakon što na prvoj hitnoj sjednici nije izglasan kandidat iz reda Ostalih koji je bio predložen, a tačke dnevnog reda ni za današnje zasjedanje nisu poznate. Međutim, kako smo saznali od pojedinih vijećnika i danas bi se trebala razmatrati ista tema.

Sada se postavljaju pitanja zbog čega Gradsko vijeće Zenice bira novog člana iz reda Ostalih kojeg će predložiti Centralnoj izbornoj komisiji BiH te da li je Gradsko vijeće Zenice dostavilo kompletne liste s kandidatima Centralnoj izbornoj komisiji, kako se od njih tražilo, kako bi CIK imenovao zamjenskog člana?

Sve je to jasno u dopisu koji je 24. juna stigao na adresu Grada Zenice, a u kojem CIK ističe da će izvršiti imenovanje zamjenskog člana Gradske izborne komisije Zenica u skladu sa Izbornim zakonom BiH, ali da je potrebno da Gradsko vijeće Zenica u roku od tri dana od prijema akta CIK-u dostavi dokumentaciju svih kandidata koji su na rang-listi, prema posljednjem provedenom postupku, po Javnom oglasu za imenovanje tri člana GIK-a, a izjasnili su se na posljednjem popisu stanovništva u BiH kao Ostali.

  Završeno asfaltiranje školskog igrališta u zeničkom naselju Pehare

Centralna izborna komisija BiH nije prihvatila za člana GIK-a kandidaturu Dine Pašalića koji je imao 10,4 boda, a koji se izjasnio kao “Ostali” iz razloga što se radilo o lažnoj izjavi o nacionalnom izjašnjenju. Međutim, Gradsko vijeće Zenice ni tada nije izglasalo Amilu Begagić, također iz reda Ostali, koja je imala 11,5 bodova niti je nju planiralo predložiti CIK-u prošle hitne sjednice, a vjerovatno ni današnje.

Konfuzno je zbog čega Gradsko vijeće Zenice traži novog člana kojeg će kandidovati iz reda Ostalih, ako već postoji rang lista koju i CIK traži, a na kojoj se nalaze kandidati iz reda Ostalih sa ostvarenim bodovima.

Zanimljivo će biti i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Zenice s obzirom da opozicija insistira na provođenju odluke koju je CIK tražio od Gradskog vijeća Zenice, dok će većina koja čini vlast, vjerovatno je, insistirati na izboru novog člana kojeg će predložiti CIK-u i time neispoštovati zahtjev Centralne izborne komisije koji se bazira na Izbornom zakonu BiH.

Izvor: Klix.ba