Home » Harbinja: Bivša Vlada ZDK okolišni novac utrošila za plaće!

Harbinja: Bivša Vlada ZDK okolišni novac utrošila za plaće!

Direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH Safet Harbinja, odgovarajući na novinarsko pitanje o načinu raspodjele sredstava Fonda prema kantonima, čime posebno nisu bili zadovoljni u Zeničko-dobojskom kantonu, ističe da se trebamo obratiti na drugu adresu.

-Predlažem Vam da pitate bivše ministre gdje su nestala sredstva koja su im uplaćena prošle godine, 29. januara?! Sredstva su potrošena „u 24 sata“, raspodjelom koja nije u skladu sa zakonom. Novi su ministri zatekli praznu kasu- kaže Harbinja, koji dodaje da se radilo o iznosu oko 3,5 miliona KM.

ZDK Potrebna kontrola utroška novca
ZDK Potrebna kontrola utroška novca

Kako se radi o namjenskim sredstvima, koja se moraju utrošiti samo i isključivo u projekte zaštite okoliša, on smatra da nisu utrošena u skladu sa zakonom.

-Utrošena su nenamjenski! Posuđena za rješavanje plaća i drugih troškova! Naravno, u skladu sa zakonom, posuđena su da bi se u neka doba vratila. U suštini, mi smo imali takav problem i u Tuzlanskom kantonu- ističe Harbinja, koji dodaje da im kantoni ne žele čak podnijeti ni izvještaj o utrošku.

-Sredstva koja se kantonima dodjeljuju su u iznosu od 70 odsto. To su jako lijepa sredstva, ali mi za taj dio sredstava, kada tražimo informaciju gdje su utrošena, dobijemo odgovor da je to ustavna nadležnost kantona i da oni odgovaraju svojoj skupštini i vladi. Ne odgovaraju onome ko im je dodjelio sredstva?! Ali, oni imaju zakonsku obavezu da ta sredstva troše namjenski- kaže Harbinja, koji dodaje da svi zajedno moramo učiniti više da se poslože i uozbilje stvari.

-Fond i onih, preostalih 30 odsto sredstava, koja pripadaju Fondu, opet, kroz projekte, vraća u ZDK- tvrdi Harbinja. Kao direktor Fonda, kaže, može prihvatiti odgovornost za raspodjelu novca, ali tek onda kada budu iz ZDK-a imali i adekvatne projekte.

Napominje kako jedan vrlo važan projekt, zrinjavanja infektivnog i animalnog otpada, nikada nije realiziran. Mada su sredstva, u iznosu od oko 1,1 milion KM, bila osigurana i odvojena. Još od 2012. godine.

Puno ekoliških problema
Puno ekoliških problema

-Tri godine čekali smo implementaciju tih sredstava, ali nisu nikada implementirana! I projekt je prekinut! Znači, treba se dobro pripremiti i ozbiljno se prihvatiti posla. Mislim da su zakazale brojne institucije, jer se radi o izuzetno važnom projektu.Gdje se odlaže infektivni, gdje se odlaže animalni otpad?!

Mi smo, nakon tri godine nerealizacije sredstava, morali prekinuti ugovor- ističe Harbinja, koji dodaje da sada čeka sastanak s novom vladajućom strukturom u ZDK. Kako bi, kaže, zajednički utvrdili prioritete i rješavali probleme. Moguće je, ističe, reaktivirati i ovaj projekt, ali kada lokalna zajednica bude potpuno spremna. Harbinja dodaje da se ovako neće moći odnositi prema srddstvima Evropske unije, koja ne trpi takvu aljkavost naših vlada i lokalnih sredina.

Redakcija