Home » Haris Silajdžić za CNN: “Ponavlja se 1991. godina. Dodik nije sam, iza njega stoje i Rusija i Srbija”

Haris Silajdžić za CNN: “Ponavlja se 1991. godina. Dodik nije sam, iza njega stoje i Rusija i Srbija”

Haris Silajdžić za CNN

Haris Silajdžić, bivši član Predsjedništva BiH te bivši ministar vanjskih poslova BiH gostovao je u emisiji Christane Amanpour na CNN-u.

Silajdžić je na početku intervjua kazao kako je zabrinut za BiH i da Milorad Dodik nije sam u svojim nastojanjima da rasturi državu, nego da iza sebe ima i Rusiju i Srbiju.

“Ovo nije vezano samo za Bosnu i Hercegovinu, oni se nasilnički ponašaju, ne samo osoba koju ste spomenuli (Milorad Dodik op.a.) iza njega stoje i Rusija i Srbija. Ja ne vjerujem u ono što oni govore”, kazao je Silajdžić.

Amanpour je upitala Silajdžića šta su do sada uradili EU, Rusija, Srbija, bosanski Srbi, a on je rekao kako je međunarodna zajednica blago reagovala na najnoviju krizu u BiH te da se ponovo ponavlja 1991.godina.

“Ponovo vidimo vraćanje ideologije Velike Srbije, i to nasilno vraćanje te ideologije, i ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u cijelom regionu. Ne vjerujem u ono što govore, jer su prije nekoliko dana govorili nešto drugo, sada pokušavaju da se izvuku iz te situacije. Međunarodna zajednica je zasada regaovala sa samo nekoliko riječi. Treba nam snažna akcija da se sačuva BiH i region od rata. Oni (Srbi op.a.) žele da se odvoje od Bosne i Hercegovine, a to im nije dopušteno prema Daytonu. Ovo je opasna situacija i međunarodna zajednica treba da reaguje”, kazao je Silajdžić.

Silajdžić je kazao kako je potrebno rasporediti snažne strane snage na ključnim lokacijama u BiH.

“Mislim da trebamo snažne strane snage na lokacijama u Brčkom i na granici na Drini, preko tih tačaka su došli oni koji su započeli ratove i trebamo to spriječiti”, rekao je Silajdžić.

Silajdžić je naglasio kako se mora spriječiti novi rat u BiH.

“Želimo novi ustav koji će nam dati građansku demokratsku zemlju, oni od nas traže da imamo normalnu demokratiju i pitaju zašto trebaju da žive u državi u kojoj su nagrađeni ratni zločinci. Oni žive u zemlji u kojoj je nagrađen njihov projekat. Dayton je bio uspješan u donošenju mira, ali njegov drugi dio nije urađen na najbolji dio”, zaključio je Silajdžić.

raport.ba