Home » Hasičević o neradnoj nedjelji: Naći ćemo rješenje koje će zadovoljiti sve zainteresirane strane

Hasičević o neradnoj nedjelji: Naći ćemo rješenje koje će zadovoljiti sve zainteresirane strane

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević izjavio je da Federalno ministarstvo trgovine intenzivno radi na izradi novog zakonskog rješenja o unutrašnjoj trgovini kojim je, između ostalog, predviđeno uvođenje neradne nedjelje u trgovinama na području FBiH.

– Mislim da možemo naći rješenje koje može zadovoljiti sve zainteresovane strane – rekao je Hasičević koji je večeras u Sarajevu učestvovao na debati Liberalnog foruma pod nazivom „Treba li nedjelja biti obavezni neradni dan u FBiH”.

Što se tiče prijedloga prednacrta zakona, kako je rekao, on je već u preliminarnoj proceduri i očekuje se mišljenje iz Ureda za zakonodavstvo, kao i Ministarstva pravde i Ministarstva finansija. Nakon toga ide u formi prednacrta na dnevni red Vlade FBiH, a nakon toga u parlamentarnu proceduru.

– Članom 17 tog novog zakona regulisan je način i raspored radnog vremena prodajnih objekata, pa se između ostalog predviđa da je radno vrijeme prodajnih objekata sedmično 90 sati, ali su nedjelja i praznici neradni – rekao je  Hasičević.

Inicijativa je, prema njegovim riječima, započeta i s ciljem harmonizacije federalnog tržišta, obzirom da je dosadašnjim zakonom određeno da se to donosi na kantonalnim, odnosno na nivoima lokalnih zajednica, opština i gradova, pa su postojala šarolika rješenja. Ministar je naveo da su socijalnom dijalogu prepoznali i uvažili sve zainteresovane strane – sindikat i poslodavce, odnosno trgovce, kao i Udruženje potrošača. Sindikat radnika u trgovini je iznio svoje argumente koji su, kako je rekao Hasičević, ukazivali da bi to bila opravdana inicijativa, da nedelja bude neradni dan.

Nakon toga su, kako je dodao ministar, uslijedili sastanci sa svim značajnijim poslovnim subjektima iz oblasti trgovine, prije svega predstavnicima trgovačkih lanaca koji su također podržali inicijativu.

– S obzirom da je ovo zakonsko rješenje već pušteno u proceduru, očekujem da bi se do kraja ovog mjeseca moglo naći na dnevnom redu sjednice Vlade Federacije BiH – dodao je Hasičević.

Na debati se diskutovalo o tome šta bi donošenje zakona o neradnoj nedjelji značilo za radnike u FBiH i njenu ekonomiju, a učestvovali su zastupnik u Parlamentu FBiH Damir Nikšić, ekonomist Damir Bećirović, poduzetnica Adela Ramić, a moderator debate bio je Danijal Hadžović.