Home » Helez i Güler o odbrambenoj saradnji BiH i Turske i procesu eurotlantskih integracija

Helez i Güler o odbrambenoj saradnji BiH i Turske i procesu eurotlantskih integracija

U okviru službene posjete delegacije Ministarstva nacionalne odbrane Republike Turske Bosni i Hercegovini, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa zamjenicima Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem, sastao se danas s ministrom nacionalne odbrane Republike Turske Yaşarom Gülerom.

Na sastanku je istaknuto da je saradnja u području odbrane dvije države veoma dobra, a Republika Turska kao članica NATO-a zemlja respektabilan partner na putu BiH ka EU i NATO integracijama.

Tokom sastanka razgovaralo se i o procesu euroatlantskih integracija, kao ključnih vanjskopolitičkih ciljeva BiH, te sigurnosnim dešavanjima u svijetu i regiji.

Kao posebno važni, obostrano su istaknuti projekti pomoći R. Turske na održavanju tenkova i oklopnih transportera OS BiH, školovanju kadrova OS BiH na turskim vojnim akademijama, namjeri školovanja pilota OS BiH tokom narednih 10 godina, opremanju deklarisane Bataljonske grupe lake pješadije te unapređenja sposobnosti atomsko-biološko-hemijske odbrane u OS BiH.

– Kao rijetko koja država, Turska ima historijski autoritet, vojna je sila, ima važan geostrateški položaj i volju da podrži Bosnu i Hercegovinu, ali i da pomogne okončanje aktuelnih oružanih sukoba u svijetu. Vjerujem da se svi slažemo da su naša vrata Turskoj ovdje uvijek otvorena – rekao je ministar Helez, koji je na kraju izrazio želju i da privredna saradnja BiH i Turske bude na mnogo većem nivou.

Ministar odbrane Republike Turske Yaşar Güler, u svom je obraćanju istakao da će njegova zemlja uvijek biti tu da pomogne mir, stabilnost i teritorijalni integritet BiH. Posebno se zahvalio na pomoći koju je BiH pružila Turskoj u vrijeme katastrofalnog zemljotresa.

– Svi narodi u Bosni i Hercegovini naši su prijatelji i braća. Podržat ćemo vašu zemlju u euroatlantskim integracijama i nastaviti naše značajno učešće u misiji EUFOR-a u BiH. Očekujem da ćemo naše odnose razvijati još bolje – zaključio je ministar Güler.

Zamjenik ministra odbrane BiH Galić, zahvalio je visokom gostu na tome što Turska uvijek pruža vrlo konkretnu pomoć za OS BiH te na važnoj ulozi koju ta zemlja ima kako u EUFOR-u tako i u NATO Štabu Sarajevo.

Zamjenik ministra Goganović pohvalio je dobre odnose koje turski predsjednik Erdoğan gradi sa BiH i svim njenim narodima.

– Zemljotres je nažalost odnio mnoge živote, ali i ujedinio sve narode u BiH u pružanju pomoći Republici Turskoj – rekao je Goganović.

Također je pohvalio poštovanje Daytona, kao garantom sigurnosti, kao i učešće Turske u misiji EUFOR-a, koja doprinosi sigurnosti i stabilnosti u BiH, te izrazio čvrsto uvjerenje u potrebu saradnje i izgradnje povjerenja na putu očuvanja mira i stabilnosti, kako zemalja u regiji tako i u svijetu.

Sastanku su prisustvovali i članovi delegacije dvije zemlje, između ostalih, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalmajor Gojko Knežević, zamjenici načelnika ZŠ OS BiH brigadni generali Mirsad Ahmić i Tomo Kolenda, ambasador Republike Turske u BiH Sadik Babur Girgin, kao i vojni ataše Republike Turske brigadir Murat Kul, saopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH.