Home » HNK – Djeca s poteškoćama u razvoju primat će dječiji dodatak bez ikakvog cenzusa

HNK – Djeca s poteškoćama u razvoju primat će dječiji dodatak bez ikakvog cenzusa

Prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) djeca koja imaju poteškoće u razvoju i invaliditet moći će bez ikakvog cenzusa ostvariti pravo na dječiji dodatak.

– Ovim zakonom uvodimo pravo za svu djecu koja žive na području HNK, a koja imaju bilo kakvu poteškoću u razvoju, invaliditet, što mogu dokazati nalazom Komisije za kategorizaciju, Mišljenjem stručnog tijela za procjenu i upućivanje djece i nalazom Instituta za medicinsko vještačenje, mogu bez ikakvih cenzusa ostvariti pravo na dječiji dodatak. To znači da će ova kategorija djece koja je ostvarila pravo po federalnom zakonu o materijalnoj podršci porodicama sa djecom imati duplo pravo – kazala je pomoćnica ministra zdravstva rada i socijalne zaštite HNK Alma Kozo uoči današnje sjednice Skupštine HNK na čijem dnevnom redu su izmjene spomenutog zakona.

Dodala je kako po federalnom zakonu postoji prihodovni cenzus, dok u ovom kantonalnom zakonu takvo ograničenje ne postoji.

– Visina tog dječijeg dodatka iznositi će 19 posto od najniže plate u FBiH, što znači da će svako dijete primati 113,24 KM – kazala je Kozo.

Na dnevnom redu današnje sjednice kantonalne skupštine je i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica u HNK.

– Dopunama želimo jasno definirati prioritet pri zapošljavanju boračke populacije, odnosno stvorit će se preduslovi da Vlada HNK uredbom, koji smo već u Ministarstvu za pitanja boraca definirali, jasno definira kriterije, način i postupanje kod realiziranja prioriteta kod zapošljavanja boračke populacije što, nažalost, u proteklom vremenu nije bilo jasno definirano – kazao je ministar za pitanje boraca HNK Oliver Soldo.Soldo.

Po novom zakonskom rješenju, kako je dodao, olakšat će se zapošljavanje boračke populacije, a u svakom natječaju bit će obavezno staviti jasni kriteriji za boračku populaciju.

– Pored ove dopune, imat ćemo danas još jedan popravak ili amandman, kojim želimo za one najugroženije, a to su oni koji primaju egzistencijalnu naknadu, povećati njihov prinos ili prihod sa 5 na 6 KM za svaki mjesec proveden u oružanim snaga, znači uvećat ćemo njihova primanja za 20 procenata – poručio je Soldo.

Također, zastupnici bi trebali raspravljati i o Prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na Prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Čapljine, Prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na izmjene i dopune Pravila Narodne biblioteke HNK, kao i o Prijedlogu odluke o davanju suglasnosti na Statut Zavoda za javno zdravstvo HNK.