Home » HNS želi javni RTV servis sa 4 kanala: Po jedan za Bošnjake, Srbe, Hrvate i ostale

HNS želi javni RTV servis sa 4 kanala: Po jedan za Bošnjake, Srbe, Hrvate i ostale

U povodu javne rasprave o modelu održivog ustroja javnog RTV sustava BiH, u petak je u Mostaru održana konferencija za novinare na kojoj su, uz ostale, govorili voditelj Odjela za kulturu, sport, medije i informiranje Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Ivan Vukoja te voditelj Pododjela za medije i informiranje HNA-a Ilija Musa.

Na konferenciji je istaknuto kako će na javnoj raspravi, koja će se održati u ponedjeljak u Sarajevu, biti prezentiran HNS-ov prijedlog transformacije javnog RTV sustava BiH namijenjen harmonizaciji i integraciji bh. javnog i medijskog prostora.

Govoreći o razlozima za donošenje ovoga prijedloga, Ilija Musa je istakao kako trenutni ustroj RTV sustava nije zadovoljavajući, ne samo za Hrvate, nego i za ostalu javnost u BiH, navodeći kako je postojeći zakon nelegitiman i protuustavan.

Po njegovim riječima, ustroj javnog RTV sustava treba oslikavati i ustavnu, i društvenu, i političku činjenicu da u BiH žive tri konstitutivna naroda u zajednici s ostalim građanima.

– Uvođenje javnog RTV servisa koji bi program emitirao u pravilu na hrvatskom jeziku dovelo bi do harmonizacije i integracije bh. javnog i medijskog prostora jer bi jedna od bh. javnosti, koja je do sada bila diskriminirana, dobila mogućnost učiniti sebe prisutno vidljivom i prepoznatljivom u pluralnom bh. javnom, a na ovaj način, i medijskom prostoru – zaključio je Musa.

Govoreći o prijedlogu HNS-a, Vukoja je kazao kako su njime htjeli objasniti i dokazati da Hrvati u BiH kao konstitutivan narod imaju pravo osnovati vlastiti javni RTV servis na svome jeziku.

U sklopu tog prava, kako je naveo, ponudili su i transformaciju cjelokupnog sustava jer smatraju da koncept i model tog sustava nisu napravljeni u skladu s Ustavom BiH, odnosno njegovim temeljnim natkrovljujućim načelom konstitutivnosti naroda.

Vukoja je ocijenio kako je postojeći sustav napravljen odražavajući teritorijalnu podjelu BiH, a ne činjenicu da u BiH postoje tri konstitutivna naroda.

Govoreći o ponuđenim modelima u prijedlogu HNS-a, Vukoja je kazao kako je njihov osnovni model onaj unutar kojeg javni RTV sustav odražava temeljnu strukturu BiH da postoje tri konstitutivna naroda i da svaki od tih naroda treba imati svoj vlastiti javni RTV servis, dodavši i da jedan od servisa treba biti servis koji je na državnoj razini i koji će se primarno referirati na potrebe svih građana kao državljana.

– Znači ta četiri servisa trebala bi tvoriti javni RTV sustav, a unutar tog sustava svaki od servisa bi imao mogućnost i pravo, odnosno obvezu, surađivati s bilo kojim drugim servisom – pojasnio je Vukoja.

Unutar tog osnovnog modela, kako je kazao, entitetske televizije bi izašle iz sustava javnog RTV emitiranja, dobile bi status entitetskih televizija i prešle bi na entitetski proračun.

HNS ima i dopunski model, prema kojemu bi bh. RTV sustav bio sastavljen od krovnog BHRT servisa, RTRS-a i Radiotelevizije Federacije BiH koja bi se sastojala od dva servisa, jednog koji bi u pravilu emitirao na bosanskom, i drugog koji bi u pravilu emitirao na hrvatskom jeziku.

RTRS bi u pravilu, kako je kazao, emitirao na srpskom jeziku, a sva tri servisa bi imala obvezu o određenom postotku vlastite produkcije, kao i preuzimanja sadržaja od drugih servisa.

– To bi bila kombinacija načela konstitutivnosti naroda i činjenice da je BiH uređena kroz dva entiteta – zaključio je Vukoja, dodavši kako smatraju da taj model može biti prihvatljiv svim zainteresiranim stranama.

Po njegovim riječima, Prijedlog HNS-a, i modeli koji su u njemu izloženi, nije konačan, već se radi o prijedlog o kojem treba otvoriti argumentiranu javnu raspravu.

– Nakon provedene javne rasprave Glavno vijeće HNS-a pristupit će izradi konačnog prijedloga u formi izmjena i dopuna postojećih zakona koji tretiraju ovu oblast, odnosno nacrta prijedloga novog zakona o javnom RTV sustavu – kazao je Vukoja.

Integralna verzija ovog prijedloga, odnosno modela, može se preuzeti na stranicama HNS-a BiH.

Javna rasprava “Model održivog ustroja javnog RTV sustava BiH sukladan temeljnom i natkrovljujućem načelu Ustava BiH, načelu konstitutivnosti naroda” bit će održana u ponedjeljak, 27. februara, u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu, u 12 sati.

Pored ostalih, tijekom rasprave obratit će se predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić te predsjedateljica Kluba delegata hrvatskog naroda u Domu naroda PS BiH Ljilja Zovko.

Fokus.ba