Home » Hoće li i EPBiH manjim računima stimulisati domaćinstva koja uštede struju?

Hoće li i EPBiH manjim računima stimulisati domaćinstva koja uštede struju?

Elektroprivreda bh. entiteta Republika Srpska najavila je uvođenje stimulativnih mjera štednje električne energije za domaćinstva.

Prema toj najavi, od oktobra, pa u narednih šest mjeseci ona domaćinstva koja ostvare uštede u potrošnji struje, u odnosu na isti period 2021. i 2022. godine, računi biti smanjeni od 30 do čak 100 posto, u zavisnosti od toga koliko postotaka su one iznosile.

Iz Elektroprivrede RS-a su prošle sedmice najavili da će “račun za električnu energiju koji je u prosjeku bio 100 KM za prošli oktobar, za ovaj oktobar će koštati 45 KM ili 50 KM, ako je ostvarena ušteda od 20 posto kilovat sati, a ako ste imali račun od 70 KM, vi ćete očekivati u oktobru da platite oko 32 KM”.

Sada se spominje mogućnost da ovim stimulativnim mjerama budu obuhvaćena i javna i privatna preduzeća. Nema sumnje da će se ovim mjerama značajnom broju stanovnika u RS-u olakšati zima za koju još niko precizno ne može reći koliko će biti teška kada je u pitanju inflacija i energetska kriza izazvana ruskom agresijom na Ukrajinu.

Pokušali smo saznati da li će se nešto slično dešavati i u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, ali do objave ovog teksta na naše telefonske pozive i SMS nije odgovorio federalni ministar energije, industrije i rudarstva Nermin Džindić, kao ni direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija.

Ono što je dosad urađeno jeste odluka Vlade FBiH iz jula prema kojoj će za oko 70.000 najugroženijih korisnika u narednih pet mjeseci cijena struje biti subvencionirana za 20 KM, ukupno 100 KM. Također, donesene su smjernice za smanjenje potrošnje energije i energenata u FBiH, kojom se upozorava na važnost promjene ponašanja i racionalnog korištenja energije i energenata.

  Agencija za sigurnost hrane upozorava: U Wudy kobasicama u BiH pronađena opasna bakterija

Šta očekuje ostale korisnike u neizvjesnoj, teškoj zimi koja je pred nama? Prošle sedmice Andelija je u razgovoru za Faktor poručio kako struja ne može biti alternativa skupom gasu.

– Struja se mora štedjeti. Ukoliko trend trošenja, a mi ga pratimo svakodnevno, bude u stalnom porastu, mi ćemo poduzeti određene korake. Mora se znati da alternativa grijanju na skupi gas ne može biti isključivo niti dugoročno električna energija. Može jedan mjesec i šta onda?

Na potezu su lokalne zajednice kao i kantoni da određenim mjerama, kao što je to, recimo, subvencioniranje, olakšaju stanovništvu. To je već uradila Vlada FBiH koja subvencionira električnu energiju – kazao je tada Andelija.

Ukoliko bi se u FBiH odlučili za stimulativne mjere štednje svim domaćinstvima, zašto ne i privredi, na dobitku bi bile sve strane.

Građani bi u ovim teškim ekonomskim vremenima manje novca izdvajali za struju, a EPBiH bi višak električne energije mogla prodavati na međunarodnim berzama, u posljednje vrijeme po izrazito visokim cijenama, čime bi se ostvarila zarada s kojom bi se moglo ići u nove investicije.

Izvor: faktor.ba