Home » Hotel “Rudar” postaje dio Studentskog centra Zenica?!

Hotel “Rudar” postaje dio Studentskog centra Zenica?!

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, kako je istakao ministar obrazovanja, nauke kulture i sporta Mensur Sinanović, usvojila je na 48. sjednici Prijedlog Zakona o pozorišnoj djelatnosti te ga uputila u daljnju skupštinsku proceduru.

-Usvojeni su i Programi utroška sredstava za 2016. godinu, za 10 programa, među kojima je najveći transfer za ustanove kulture- 3. 259.344 KM. ZDK finan

sira tri muzeja, jedno pozorište i 11 javnih biblioteka.

S općinom Doboj Jug radimo na otvaranju javne biblioteke, jer ta općina jedina nema biblioteku a postoji interes građana- kaže Sinanović. Novi transfer je, a u skladu s potpisanim Memorandumom o finansiranju ustanova općeg značaja za BiH s Ministarstvom civilnih poslova BiH, i 150.000 KM za ove kulturne ustanove.

Vjerske zajednice će biti sufinnasirane sa 45.000 KM, oko 1,6 miliona KM bit će sufinansiran smještaj za 777 studenata u domovima u Tuzli, Sarajevu i dva doma u Mostaru, dok se za još 145 studenata Univerziteta u Zenici po 219 KM po osobi sufinansira preko Univerziteta Zenica, čiji je i osnivač Vlada ZDK. Sinanović je za sutra najavio i razgovore s Rudnikom Zenica o prenamjeni Hotela „Rudar“ za smještaj studenata, čime bi kapacitet Studentskog centra Zenica, sa sadašnjih 228 ležaja, bio uvećan.

Za provedbu četvrtog Programa predškolskog odgoja i obrazovanja u ZDK, koji je startao 14. marta, odobreno je 548.000 KM…Transfer za sport, za 150 klubova, za 2016. godinu planiran je na iznos od 650.000 KM…

Redakcija