Home » Husić: Sindikat će protestom u Sarajevu pokazati da zenički rudari imaju podršku svih kolega

Husić: Sindikat će protestom u Sarajevu pokazati da zenički rudari imaju podršku svih kolega

Savez samostalnih sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine neće ostaviti rudare Rudnika mrkog uglja Zenica usamljene u njihovoj borbi za ostvarivanje prava na plaću te će u utorak u Sarajevu ispred zgrade vladajućeg društva Javno preduzeće Elektroprivreda BiH održati najavljeni protest – kazao je na pres-konferenciji u Zenici predsjednik SSSRR FBiH Sinan Husić.

On je nakon sjednice Predsjedništva SSSRRFBiH u Zenici, najavio da će na protestima u Sarajevu koji će biti organizovani u utorak, u periodu od 11 do 14 sati, biti 500 radnika iz sedam rudnika Koncerna JP EPBiH.

-Mi ne tražimo da nas bilo ko prima. Mi dolazimo da iskažemo ogromno nezadovoljstvo naspram svega ovoga što se dešava… Želimo kazati da smo ujedinjeni – poručio je Husić.

Kako je rekao, pokušali su ih iz nekih struktura EPBiH usmjeriti na neke druge adrese, kako bi riješili pitanje isplate plaće za zeničke rudare.

-Ali, mi kažemo: Rudari su uvijek na pravoj adresi i državo šta čekaš?! Ako i sutra ne urodi plodom to što ćemo mi uraditi, država mora uraditi ono što treba država da uraditi i prestati muku i iživljavanje nad 830 radnika RMU Zenica – poručio je Husić.

Podvukao je kako zenički rudari moraju dobiti plaću za juni, onako kako su po Sporazumu potpisanom 3. jula, nakon prošlomjesečne obustave proizvodnje u tom rudniku dobili i za mjesec maj. Napomenuo je kako su već na adresu novog ministra energije, industrije i rudarstva FBiH Vedrana Lakića uputili dopis u kojem traže da “RMU Zenica mora biti prvo pitanje kojim se treba baviti.

-Treba izvršiti analizu od početka do kraja, vidjeti na planu ljudskih resursa šta imamo, šta je moguće, uz podsticajne otpremnine, penzionisati, šta je moguće uraditi na sporazumnom prekidu ugovora o radu, šta je moguće preusmjeriti iz određenih službi u proizvodne procese…Na kraju krajeva, treba preispitati gdje su ti ljudi koji se samo na papiru vode da su radnici RMU Zenica, jer nam to proizvodnja i radnici iz proizvodnog procesa govore ovih dana, ima i takvih. Stavili smo to na papir – kaže Husić.

Kako je dodao, raspolaže informacijama da je iz resornog ministarstva naloženo direktoru RMU Zenica “da radi ovo o čemu pričamo”.

O potrebi revidiranja odnosa između rudnika iz sastava tog koncerna te vladajućeg društva EPBiH, Husić je izrazio nadu da se nova Vlada FBiH i buduće rukovodstvo EP BiH, “neće uplašiti odlučnosti Sindikata za te procese”.