Home » I dalje se “kuha” – Udruge proistekle iz HVO-a u ZDK insistiraju na drukčijem prijedlogu za komisiju od onog HDZ-ovog

I dalje se “kuha” – Udruge proistekle iz HVO-a u ZDK insistiraju na drukčijem prijedlogu za komisiju od onog HDZ-ovog

Nova Vlada i komisije u institucijama Zeničko-dobojskog kantona, nisu ni formirani, a već nailaze na niz problema i izmjena.

Prvo je došlo do izmjene ministra za boračka pitanja (Adnan Sirovica umjesto ibrahima Smajića). Potom je došlo do promjena u prijedlozima Komisije za boračko-invalidska pitanja (Stanko Knežević i Sinan Gluhić umjesto Šemse Fehrića i Hajriza Dogloda).

Dodatno se “šuška” o promjeni jednog od HDZ-ovih ministara, ali zvanično ne postoji prijedlog, niti je on podnesen. Također, DF Zenica se “pobunio” zbog smjene Smajića, a boračke organizacije proistekle iz Armije protiv narušavanja balansa predviđenog Zakonom i Ustavom ZDK.

Na kraju, danas se oglasila i koordinacija udruženja proisteklih iz HVO u ZDK, čiji prijedlog za hrvatskog člana Komisije nije isti, kao onaj koji je predložio HDZ.

-HDZ je za članstvo u Komisiji za boračko-invalidska pitanja predložio Stanka Kneževića ispred Udruge boraca i veterana domovinskog rata Hrvatskog vijeća odbrane pa smo time ispravili propust, jer do sada nije bilo predstavnika HVO. Sada će u toj komisiji biti zastupljen i HVO – kazala je predsjednica Kluba HDZ-a Anita Paurić.

Međutim, predsjedavajućem Skupštine ZDK danas je upućen dopis koordinacije Udruga Domovinskog rata HVO ZDK, koji potpisuju tri članice Koordinacije, HVIDR-a, UNRO i UOPINB HVO ZDK.

Njihov usaglašeni prijedlog nije Stanko Knežević, nego Dragan Janko, inače predsjednik Udruge nositelja ratnih odlikovanja HVO ZDK.

Šta će se dogoditi sutra na sjednici Skupštine ZDK, ostaje da se vidi.

Izvor: Zenicablog