Home » I SDP-ov kandidat za ministra u Vladi ZDK odustao: Jefić – hvala prijateljima i neprijateljima

I SDP-ov kandidat za ministra u Vladi ZDK odustao: Jefić – hvala prijateljima i neprijateljima

Boško Jefić, kandidat SDP-a za ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi ZDK, koju je za sjednicu Skupštine ZDK zakazanu u petak u 10 sati predložila mandatarka Amra Mehmedić (BHI KF), po svemu sudeći je odustao od toga da bude kandidat.

Nije poznato ko će umjesto njega biti prijedlog SDP-a, a obzirom da je prema ranijim objavama potvrđena lista mandatarke, nije poznato i da li je uopće moguće da do zamjene dođe na samoj sjednici. Nezvanično, pojedine struje u SDP Zenica žele umjesto Jefića instalirati “poslušnije kadrove”, odnosno osobe bliže inicijatoru ideje okupljanja “šestorke”, gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću. U odreženim krugovima, umjesto Jefića, pominje se ime aktuelne direktorice Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Zenici Draženke Subašić.

Podsjećamo, i ostatak buduće Vlade ima, najblaže rečeno, mnogo oponenata u vlastitim redovima. NES ZDK se protivi prijedlozima za njihove ministre, DF Zenica traži da se promijeni ministar za boračka pitanja iz ove stranke, a i HDZ Usora se protivi izboru ministra iz reda HDZ-a.  Ono što je sigurno je da će sjednica zakazana za 10 sati u  petak biti, najblaže rečeno, zanimljiva.

Pročitajte obrazloženje “nesuđenog ministra” Boška Jefića:

“Dragi prijatelji i drage prijateljice (a u zadnjih nekoliko dana, rekao bih, i dragi neprijatelji, lijepo vas je poznavati), svi ste upoznati sa informacijom da sam predložen za jednu od ministarskih pozicija u Vladi ZDK.
Da li bih dobro ili ne radio svoj posao, siguran sam da bih jer sam imao i dobar tim, a i dobar plan za budući rad. I siguran sam, da biste i vi bili svjedoci istog. Medjutim, mnogi u to nisu vjerovali ili su imali druge namjere i planove (u to sada neću ulaziti, neka se samo pokaže), pa na sutrašnjem imenovanju, ipak neće biti moje ime i ja, lično.
Svima se zahvaljujem na porukama podrške, ljudima na nesebičnoj podršci, ali i onima koji su mi otvorili oči da, ipak i očito, nije cilj raditi za dobrobiti svih nas nego ipak za dobrobit nečega ili nekoga drugog.
Od srca želim SDP BIH Zenica, da zajedno sa SDP BIH, izaberu i predlože kandidata po njihovoj mjeri (ili želji), te se nadam da će to znači dobro i stanovništva, ne samo individua.
Ja, kao individua, nastavljam da radim što sam i do sada, i sigurno ću biti aktivan u društvenoj zajednici. O tome svjedoče i moje dosadašnje aktivnosti. Svako dobro i još jednom hvala i u zdravlje! Živjeli”